DNEVNI Vijesti BiH

Escobar samo potvrdio realno stanje u BiH, ali Komšiću i dalje važnije njegove želje od realnosti

Piše: Dragan Bradvica

[email protected]

Bosna i Hercegovina je država sastavljena od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svih njenih žitelja. Sve ovo je upisano u Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je i Ustav naše države. Sviđalo se to nekome ili ne BiH je takva kakva je i dok se god ne promjeni njeno ustavno uređenje o svemu drugome može se razgovarati jedino kao nečije želje, a nikako kako realnost.

Gabriel Escobar, posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan, tako je u utorak izjavio da je Dejtonski mirovni sporazum okvir u kojem će BiH ići na putu ka europskim integracijama i tek nakon što BiH postane punopravna članica Europske unije može se razgovarati o građanskom konceptu uređenja ove države.

Nije puno trebalo da uslijede reakcije onih političkih struktura koje stvari gledaju samo kroz svoje vizure.

Komšićeva reakcija

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić Escobarovu izjavu ocijenio je kao vrlo čudnu.

– I on sam zna da sa ovakvim ustavnim uređenjem i ovakvom diskriminacijom koja je ugrađena u Ustav prema žiteljima vlastite zemlje, mi ne možemo u EU. Druga stvar, ako je točno što kaže Escobar da mi nećemo ući u EU sa nekim drugim ustavnim uređenjem, da ćemo ući sa ovakvim ustavnim uređenjem, ja ga molim da na neki način zamoli i pritisne EU da nas odmah prime u EU sa punopravnim članstvom, rekao je Komšić, zaključujući da se jedino te dvije stvari mogu shvatiti iz njegove izjave.

– Ukoliko ćemo ući u EU sa ovakvim ustavnim uređenjem, daj da odmah uđemo. O čemu onda pregovaramo, kakve reforme. kakve presude za ljudska prava, dajte da uđemo u EU pa počnemo raditi prave stvari. Ili je možda poruka ‘nećete nikad ući u EU’, navodi Komšić.

Nemogućnost dogovora

Sve ovo dolazi u jeku novih pokušaja da se u Bruxellesu pokuša organizirati novi sastanak bh. političara s dužnosnicima EU i SAD-a oko izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Čini se kako su stranke koje se nazivaju građanskima i dalje ‘zakovane’ u svojim stavovima i nisu spremne od njih odstupiti. Isto tako, očekivati je da onda niti SDA neće biti spremna na kompromise pa je stvar unaprijed izgubljena.

Svima onima koji su dobronamjerni u BiH jasno je kako se ova država ne treba podijeliti, kako se to u javnosti često naziva, u ‘nacionalne torove’ i jasno između njih iscrtati granice. Multinacionalnost i multikulturalnost su bogatstvo ove zemlje koje treba i dalje njegovati. Ali još je jasnije da se ne smije kršiti Ustav i ugnjetavati prava bilo kojeg konstitutivnog naroda ili bilo koje žitelja.

A to se Hrvatima, nažalost, radi već jako dugo vremena pa ne mogu izabrati svoga člana Predsjedništva BiH i izaslanike u Dom naroda Parlamenta Federacije. Nevjerojatna je kratkovidost bošnjačkih i građanskih stranaka sa sjedištem u Sarajevu koje ne odustaju od svojih stavova pa makar se oni kršili s onima koji dolaze iz EU ili SAD-om.

Umjesto da u pregovorima nitko ne izađe potpuno zadovoljan, nego svi učine nužne kompromise, BiH propada u svakom mogućem smislu samo zbog političkih fantazija nekoliko stranka ili njihovih lidera.