Vijesti BiH

Grlić Radman: Schmidtova odluka uspjeh hrvatske vlade, Milanović pomogao Komšiću

Intervencija Christiana Schmidta u Izborni zakon Bih uspjeh je hrvatske Vlade, izbor Željka Komšića ostaje mrlja u odnosima dviju zemalja, a Bakiru Izetbegoviću se kao bumerang vratila neiskrenost u pregovorima s hrvatskom stranom, riječi su kojima je u ponedjeljak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman komentirao ishod Općih izbora u BiH. Nakon što je visoki predstavnik u BiH u nedjelju je iskoristio bonnske ovlasti i nenajavljeno nametnuo izmjene Izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta FBiH i način donošenja odluka, Grlić Radman je tu odluku Christiana Schmidta nazvao velikim uspjehom hrvatske Vlade i premijera Andreja Plenkovića, koji su upozoravali partnere i saveznike o značaju jednakopravnosti Hrvata u BiH. „Ovdje je dominantno prepoznata uloga ove vlade jer se 20 godina nije činilo ništa”, kazao je ministar uz opasku da je odluka Schmidta potvrda da je ovo povratak na Daytonski sporazum i Ustav te da je on reagirao upravo na taj način kako bi vratio pouzdanje i vjeru u taj sporazum. Nadalje je ocijenio da donesenim izmjenama Hrvati nisu gurnuti u političku ropotarnicu i ostaju čimbenik. „Bez Hrvata, bez njihove političke participacije, ne može biti ni BiH”, dodao je Grlić Radman, naglasivši da je Schmidt postupio ispravno i pravedno.

Milanović ‘zaslužan‘ za Komšićev uspjeh

Kako je, pak, Željko Komšić ponovno je pobijedio u utrci za člana Predsjedništva BiH, ponovno preglasavanje Hrvata ministar Grlić Radman je navedeno ocijenio dugoročno štetnim za institucionalnu funkcionalnost i stabilnost te za buduće odnose s BiH. On drži da je Komšić dobio nekoliko desetina tisuća glasova zahvaljujući retorici predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je svojim djelovanjem, kako je ukazao, naštetio određenim procesima koji su se u konačnici mogli i bolje završiti.

Milanović je, napomenuo je ministar, zbunjivao visokog predstavnika, ali i sve aktere u BiH te je svojim izjavama vjerojatno pridonio radikalizaciji političke scene u BiH, a otežao je situaciju i vrijeđanjem visokog predstavnika, dok su odmogle i prijetnje o blokadi članstva Finske i Švedske u NATO-u ako se taj Savez ne osvrne na status Hrvata u BiH.