Vijesti BiH

Helez i apostolski nuncij Chullikatt razgovarali o bilateralnoj suradnji Svete Stolice i BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je u službenu posjetu primio apostolskog nuncija u BiH monsinjora Francisa Assisija Chullikatta, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji Svete Stolice i BiH.

Razgovarano je i o aktualnim događajima u Evropi i regiji, kao i o predstojećoj posjeti ministra Heleza Svetom Ocu Franji u Vatikanu.

Helez je istakao važnost činjenice da je Sveta Stolica među prvima priznala državnost Bosne i Hercegovine, aprila 1992. godine, te da od tada daje punu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i jedinstvu Bosne i Hercegovine, kao multietničke i multireligijske zajednice.

Posebno je zahvalio mons. Chullikattu na prijedlozima da ambasade država Evropske unije u BiH oforme kontakt-skupinu koja bi pomagala institucijama BiH ispunjenje zadatih ciljeva na putu euroatlantskih integracija.

U kontekstu oružanog sukoba u Ukrajini, ministar Helez je istaknuo nastojanja da se smanje maligni utjecaji koji se na Bosnu i Hercegovinu ispoljavaju i kao posljedica ovog sukoba.

– Podržavamo demokratski svijet u borbi protiv nasilja, bilo ono pojedinačno ili kolektivno – istaknuo je ministar, naglašavajući da je BiH dio euroatlantskog svijeta.       

 Mons. Chullikatt je istaknuo da Bosna i Hercegovina sa svojim teškim ratnim iskustvom, ali i multietničkim i multireligijskim karakterom može biti model za cijelu Europu te da uloga BiH u gradnji mira i stabilnosti u regiji treba biti još izraženija.

Kazao je da će Sveta Stolica u tome uvijek podržavati BiH, te naglasio da u cijelome svijetu postizanje mira treba uvijek biti iznad svakog političkog cilja.

Apostolski nuncij je zahvalio ministru Helezu na iskazanoj želji da posjeti papu Franju te istaknuo nastojanje da se posjet čim prije realizira, na obostrano zadovoljstvo, saopćeno je iz  Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.