Vijesti BiH

Hrnjić s poljoprivrednicima Posavine: Zahtjevi mogu biti ispunjeni kroz zakonski definirane rokove

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sastao se danas u Orašju s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika Orašje kako bi razgovarao o zahtjevima koje je ovo udruženje dostavilo federalnom resornom ministarstvu i okončanju protesta poljoprivrednika.

Ministar Hrnjić je tokom sastanka u Vladi Posavskog kantona istakao kako su novčane podrške za poljoprivredne proizvođače definirane Programom novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu te da je isti usvojen prije imenovanja ovog saziva Federalne vlade, a da su u okviru javne rasprave sve zainteresirane strane imale mogućnost dostavljanja prijedloga u vezi definiranja iznosa novčanih podrški za određene proizvodnje.

Na sastanku kojem su prisustvovali i premijer Vlade Posavskog kantona Đuro Topić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mate Brkić dogovoreno je da se obezbijedi određeni iznos sredstava kao podrška proizvođačima pšenice kojima su uslijed vremenskih neprilika stradali usjevi i kojima je smanjen prinos.  

Dogovoreno je da će federalno resorno ministarstvo u okviru preraspodjele sredstava, koja neće uticati na izdvajanja za druge proizvodnje, pomoći poljoprivredne proizvođače pšenice te da će Vlada Federacije, kroz ispunjenje zakonskih rokova i uvjeta, ispuniti svoju obavezu.

– Ovaj razgovor predstavlja korak naprijed i mi smo kao federalno ministarstvo poljoprivrede opredijeljeni za očuvanje proizvodnji na ovom području te posvećeni podršci našim poljoprivrednim proizvođačima – kazao je ministar Hrnjić po okončanju sastanka.

Ministar Hrnjić zamolio je poljoprivredne proizvođače da odblokiraju putne pravce radi normalizacije života ljudi koji tu žive, rade i putuju, a da razgovore u vezi sa zahtjevima nastave u okvirima nadležnih institucija, kaže se u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.