Politika Vijesti BiH

Izetbegović: Nadam se da sastanak u Briselu predstavlja kraj nerazumnih blokada

Politički sporazum kojeg su sinoć u Briselu prihvatili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i većina predsjednika parlamentarnih stranaka važan je iskorak na evropskom putu Bosne i Hercegovine – smatra predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Principi i obaveze iz Sporazuma, kako je istakao, predstavljaju mapu puta koja ne otvara samo vrata kandidatskog statusa za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, već osigurava bolju funkcionalnost bh. institucija i usvajanje važnih zakona iz oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije.

-Nadam se da jučerašnji sastanak u Briselu predstavlja kraj nerazumnih blokada koje su u proteklom periodu svima nanosile štetu i da će se svi koji su prihvatili Sporazum, ali i oni koji to nisu uradili, pridržavati njegovih principa – naglasio je Izetbegović.

Zahvalio je predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i visokom predstavniku Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu na angažmanu i podršci u usaglašavanju i prihvatanju Sporazuma.