Vijesti BiH

Izmjenama se u entitetski Kazneni zakon uvodi uvredu i klevetu

Vlada RS-a usvojila je u četvrtak Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona RS-a, kojima se uvodi nova kaznena djela protiv časti i ugleda, točnije kazneno djelo uvrede i klevete. Miloš Bukejlović, ministar pravde RS-a, obrazložio je da se Nacrtom uvodi nova kaznena djela protiv časti i ugleda – kaznena djela uvrede, klevete, iznošenja osobnih i obiteljskih prilika, te kazneno djelo javnog izlaganja poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri i nacionalnosti.

“Uvreda je prvo kazneno djelo, a eksplicitno se kaže: ‘tko uvrijedi drugoga kaznit će se novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 KM. Ako je to učinjeno putem tiska, radija, televizije ili drugih sredstava javnog informiranja, ili na javnom skupu, ili na drugi način zbog čega je uvreda postala dostupna većem broju ljudi, kaznit će ga se kaznom od 10.000 do 50.000 KM“ precizirao je ministar Bukejlović. Kada je u pitanju kleveta, u Nacrtu stoji: ‘tko drugome prenosi ili iznosi nešto što je neistinito, što može škoditi njegovoj časti ili ugledu znajući da je to neistina, kaznit će se novčanom kaznom od 8.000 do 30.000 KM’. Prema riječima ministra, nisu predviđene zatvorske kazne za navedena kaznena djela protiv ugleda i časti, već se uvodi visoke novčane kazne. “Gonjenje za ova djela se poduzima po prijedlogu oštećenog“, dodao je Bukejlović.

Trenutno važeći Zakon, onaj iz 2001. godine, predviđa parnični postupak i naknadu štete. Donošenjeu četvrtak usvojenih zakonskih izmjena ranije je najavio predsjednik RS-a Milorad Dodik, što je naišlo na brojne kritike, napose medijske zajednice, jer je ocijenjeno da bi taj postupak ugrozio rad medija i podigao razinu autocenzure. Bukejlović tvrdi da ove izmjene ne mogu ugroziti slobodu govora. “Ako novinari kvalitetno rade svoj posao, ne mogu se dovesti u situaciju da se podvedu pod neko od ovih kaznenih dijela“, poručio je.