Vijesti BiH

Kazaz: Dodik je izvođač radova za miniranje temelja RS-a

Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kazao je, govoreći za N1 o političkoj situaciji u BiH i novim previranjima u odnosima koji rezultiraju tom krizom, da stanje krize u BiH traje, zapravo, od potpisivanja Daytonskog sporazuma, pri čemu je razdoblje od završetka rata do 2006. godine bilovrijeme napretka zemlje i stalnog održavljenja nečega što je u Daytonu stvoreno kao konsocijalno konfederalno-federalna zemlja.

No, cijeni Kazaz, nakon 2006. godine, napredak zemlje zaustavljen je.

– ‘Travanjskim paketom’ je zaustavljen napredak zemlje, a RS se od tada podržavljuje, kriza u FBiH raste i tako raste kriza i na državnoj razini. Nakon posljednjih izbora, svjedočili smo nečemu što je mogući preokret u politici BiH, a to je da je Milorad Dodik na svoju politiku dobio odgovor u politici kompromisa. Tako je razoružan i morao je naći novog protivnika a našao ga je u međunarodnoj zajednici, pojašnjava Kazaz koji je podsjetio da je Dodik u jednom trenutku bio konstitutivan političar a onda je zaratio s međunarodnom zajednicom.

– Mislim da većeg stupnja krize nema, pri čemu je kriza iz institucija sustava prebačena na međunarodni plan, dodao je sugovornik N1 i naveo da scenarij u kojem Dodik ide u sukob s međunarodnom zajednicom dugoročno odgovara BiH jer, kako je argumentirao, vodi RS ka potpunom pražnjenju ka ekonomski neodrživom entitetu.

– BiH ima šansu dobiti datum za otvaranje pregovora s EU-om, što znači povlačenje velikih sredstava iz EU-a, rješavanje ekonomske krize, pokretanje projekata i podržavljenje zemlje. Na tom nas putu čeka pitanje državne imovine, pitanje Ustavnog suda i pitanje Izbornog zakona. Kada ona dođu na dnevni red, mi zapadamo u novu krizu, naveo je Kazaz, koji drži da nijedna od bitnih zemalja u svijetu, izuzev Rusije, ne bi priznala samostalnost RS-a.

– Nekad navijam za taj scenarij jer je to očito jedini način da se Dodika sruši kao političara. Navijam za rušenje Dodika kao političara jer je regionalna smetnja, ruski igrač i unosi nered i kaos u naše živote. On bi u nekoj samostalnoj RS, u ekonomski neodrživom entitetu, morao izvršiti potpuni remont, tako da od samostalnosti RS-a nema ništa, jasno je totalitarni Dodik da neće ništa poduzeti, kazao je prof.Kazaz uz procjenu da nam sijedi velika kriza u kojoj je Dodik unaprijed osuđen biti gubitnikom.