Vijesti BiH

Kemal Ademović o Schmidtovim izjavama o državnoj imovini

U povodu posljednjih izjava visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o državnoj imovini BiH, a koje je iznio u intervjuu za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung, prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Kemal Ademović kaže da one čude i zabrinjavaju.

– Čude zato što pristaje na vokabular onog tko ga negira kao visokog predstavnika, tko mu prijeti uhićenjem ako dođe u RS, a u kojeg Schmidt u istom intervjuu upire prstom kao na glavnog krivca. Čudi to povlađivanje i riječi koje su na tragu onog što Milorad Dodik zagovara. Istodobno, zabrinjava da Schmidtovi prijedlozi nisu sukladni Ustavu i presudama Ustavnog suda BiH te mogu pričiniti nesagledivu štetu BiH, argumentira Ademović uz podsjetnik da je i ranije ukazivao da Schmidtovi stavovi ne korespondiraju stavovima drugih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, da su u koliziji s izjavama Veleposlanstva SAD-a u BiH iz kojeg poručuju da je pitanje državne imovine riješeno i da je BiH njen vlasnik.

– Ne znam zašto Schmidt ponavlja da pitanje državne imovine čeka na rješenje gotovo 30 godina i da je njegova odgovornost unaprijediti tu ‘podjelu’. Takve izjave su nedopustive, dodaje Ademović i, u svjetlu činjenice da Schimidt koristi termin ‘podjela’, kaže da želi vjerovati da je tu riječ nesmotreno uporabio.

– BiH je vlasnik svoje imovine i može se govoriti samo o propisivanju uvjeta korištenja od strane drugih razina vlasti. Presude Ustavnog suda BiH su jasne i nedvosmislene.Drugo, o kakvoj zajedničkoj državnoj Agenciji govori i zašto? Termin ‘zajednička’ u ovom kontekstu je neustavan jer Ustav BiH propisuje postojanje isključivo ‘institucija BiH’, o čemu, također, postoji Odluka Ustavnog suda BiH. To je Dodikov vokabular i neshvatljivo je da ga Schmidt koristi. Dakle, ta Agencija ne bi bila sukladna Ustavu a, kao ‘zajednička’, bila bi dobar povod da Dodik vremenom započne priču da je ta institucija neustavna kategorija i da počne insistirati na njenom razdvajanju, ukazuje Ademović.