Vijesti BiH

Koenig: Slika o slobodi izražavanja u BiH vrlo zabrinjavajuća

Misija OESS-a u BiH, Delegacija EU u BiH i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu (UNSA) organizirali su na Jahorini Treću školu medijskog prava o temi „Pravo na privatnost u digitalnoj eri”. Škola medijskog prava je akreditirani (tri ECTS boda) neciklični program Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ovaj petodnevni događaj omogućio je da 17 studenata sa svih javnih pravnih fakulteta u BiH istraži složenost prava na privatnost u suvremenoj eri digitalne komunikacije i razmjene informacija, te odgovornosti države koje proizlaze iz relevantnih članaka Europske konvencije o ljudskim pravima.

– Jedan od glavnih ciljeva Škole medijskog prava je studente u ranoj fazi pravnog obrazovanja upoznati s relevantnosti medijskog prava za adekvatno funkcioniranje medijskog okruženja i očuvanje slobode izražavanja, kao jedne od osnovnih sloboda u svakom demokratskom društvu, istakla je dr. iur. Iza Razija Mešević, prodekanica Pravnog fakulteta za međunarodnu suradnju. Istaknula je da su posljednjih godina digitalne tehnologije u razvoju imale veliki utjecaj na način na koji se medijske sadržaje kreira, nudi i prima te su stvorile dilemu u pogledu toga kako uspostaviti ravnotežu između slobode izražavanja i prava na privatnost u online svijetu. – Kao posljedica toga, tema Treće škola medijskog prava bila je ‘Pravo na privatnost u digitalnom dobu’, kako bi studentima pružili najnovije praktične i zakonodavne trendove u ovom kontekstu, kazala je Mešević.

Ferdinand Koenig, šef komunikacija/glasnogovornik Delegacije EU u BiH, ocijenio je da je slika o slobodi izražavanja u BiH, trenutno, vrlo zabrinjavajuća obzirom da, kako je naveo, novinari djeluju u neprijateljskom okruženju za slobodu medija. – Medijsko pravo je oblast koja se brzo razvija, s novim tehnologijama koje stalno mijenjaju informacijsko okruženje i predstavljaju značajne potencijalne prijetnje osnovnim slobodama. Zato je važno da budući pravni profesionalci budu svjesni da je medijsko pravo evoluirajuća oblast te kakav utjecaj ono ima na zaštitu osnovnih prava i sloboda. Ohrabruje činjenica da je 17 studenata iz cijele BiH izabralo pohađati ovu Školu medijskog prava, naveo je. Rebecca Agule, v.d. zamjenika šefa Odjela Misije OESS-a u BiH za ljudsku dimenziju, podsjetila je da su za OESS međunarodni standardi ljudskih prava o kojima se razgovaralo tijekom ovog programa ključni dio rada u BiH. – Škola medijskog prava je zamišljena kao kombinacija teoretskog i praktičnog rada i sretna sam što su studenti iz cijele BiH imali priliku proteklih dana da o tim temama učiti iz prve ruke od uglednih stručnjaka iz akademske, medijske zajednice i civilnog društva, rekla je Agule.

 Škola medijskog prava predstavlja nastavak rada Misije OESS-a i EU-a u oblasti promocije i zaštite slobode medija. Osim predavanja, studenti su radili i na hipotetičkim slučajevima i sudjelovali su u simuliranim suđenjima.