DNEVNI LOKALNO

Baralija: HDZ BiH strašno uzdrman, Čoviću hitno treba neka velika priča

HDZ BiH i Dragan Čović su strašno uzdrmani, ne samo zbog pandemije, već zbog otpuštanja 900 radnika mostarskog Aluminija. Zato je bila žurno potrebna neka velika priča, poput mise za žrtve Bleiburga, kako bi se skrenulo pozornost javnosti u trenutku kada zemlju potresa toliko afera, kazala je za N1 Irma Baralija, predsjednica Gradskog odbora Naše stranke Mostara. Odgovarajući na pitnaje je li i dalje jednako optimistična da će izbora u Mostaru biti ove, 2020. godine, odgovorila je da jest u smislu da će izbori biti održani, no ne i da će to biti u listopadu.

Lokalni izbori u Mostaru izgledniji u veljači 2021.

Prema mišljenju Baralije, prije će biti da će lokalni izbori u Mostaru biti održani u veljači 2021. Upitana jesu li Mostarci spremni napraviti neku radikalnu ili vidljivu promjenu, ocijenila je da je situacija za promjenu sazrela. “Hoće li biti radikalna promjena na način da više ne vladaju stranke koje su sada na vlasti u Mostaru, nisam sigurna“, kaže sugovornica N1.

Aluminij, Sveučilišna klinička bolnica, Bleibug…

Na upit što se to promijenilo u Hercegovini ovih dana, budući se u Stocu ponovno bilježi vandalizam, partizanski spomenici u Mostaru išarani su sprejevima, u Sarajevu se bilježi burna reagiranja na najavu služenja mise za žrtve u Bleiburgu, te ima li sve navedeno veze s najavom održavanja lokalnih izbora u BiH, čelnica Naše stranke Mostar ukazuje da je apsolutno sve povezano te je, kako navodik u izravnoj vezi s HDZ BiH i Čovićem, koji je poprilično poljuljan, ne samo zbog pandemije, već i zbog otpuštanja 900 radnika Aluminija. “To je bio posljednji primjer onog što je HDZ BiH uništio. Nakon Aluminija, u HNŽ smo tijekom pandemije dočekali veliki skandal s direktorom Sveučilišne kliničke bolnice Antom Kvesićem koji je imao istupe kakve je imao. I sve je u svezi problema s tom bolnicom govorilo da se radi o uskom krugu članova HDZ-a BiH. Tako da je HDZ strašno uzdrman, a Čović je već ranije imao problema u HNS-u zbog Aluminija te je došlo do laganih potresa i kritika u toj udruzi, što do tada nije bio slučaj“, agumentira Baralija te dodaje da Čoviću sad žurno treba neka velika priča, ideološka, koja uvijek pali jer nismo raščistili sa svojom prošlošću. Priča ustaše-partizani ovdje uvijek pali i podiže veliku prašinu, dodaje ona i vjeruje da nije slučajno da je fokus na priči o misi za žrtve Bleiburga kada zemlju potresa toliko afera. “Čović je obilježavao godišnjicu Bleiburga i ranije, čak je držao govor 2018. Ovdje se radi o pokušaju da se nametne priču o dodatnoj viktimizaciji Hrvata kako bi došlo do njihove ponovne homogenizacije. Dakle, on je prvo vidio da kroz HDZ BiH ne može manipulirati svim Hrvatima, pa je napravio HNS BiH. Kad se HNS počeo tresti, pokušava loptu prebaciti na narednu razinu, a to je Crkva. Nažalost, nije ovo jedini slučaj da se Crkvu, kao religijsku zajednicu, politizira, što je bio slučaj i s drugim religijskim zajednicima. HDZ pokušava prodati priču o zajedništvu jer je pred nama strašna ekonomska kriza“, stav je Baralije.

VEZANO

Pomoć EU: Ogromne gužve ispred mostarskog CIPS-a

urednik

Lana briljira, čekajući na bazen…

urednik

​Šefica Misije OESS-a razgovarala s Irmom Baralijom i Boškom Ćavar

urednik