DNEVNI LOKALNO

HNŽ: Imenovanje VD komesara će produbiti problem

Natječaj za izbor ravnatelja policije u HNŽ-u raspisan je prije godinu, ali do danas, pogađate, ova izuzetno značajna funckija nije popunjena.

Jasno, riječ je o političkom problemu starom više od desetljeća, koji nikako da se riješi. Jedna je to od malobrojnih neriješenih stvari vječitih koalicijskih partnera – HDZ-a i SDA, koji vlast u Hercegovini krčme već osam godina s Vladom koja od 2018. radi u tehničkom mandatu.

Pregovori u tijeku

Istina, pod pritiskom javnosti ovaj je problem izvučen iz ladice, ali se dalje od natječaja za Neovisni odbor za imenovanje nije otišlo. Prije imenovanja ravnatelja prema davno utvrđenoj proceduri potrebito je imenovati pomenuti odbor za koji je lani u ovo doba prijavljeno ukupno 32 ljudi. Svi oni su obavili razgovore i ostali na čekanju.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH u HNŽ-u Stjepan Bošković nedavno je otkrio kako se na ovu temu razgovara i kako je moguće da se dogovor postigne. Tijekom trakavice, bošnjački ministri u Vladi ranije su zbog pokušaja da se imenuje prethodni ravnatelj Ilija Lasić, napuštali sjednice, te kolege iz HDZ-a optuživali za kršenje političkog dogovora koji je glasio da ravnatelj policije i ministar unutarnjih poslova ne mogu biti osobe iz reda istog naroda.

BHT1 nedavno je objavio neslužbenu informaciju kako bi HDZ i SDA uskoro mogle usuglasiti izmjene Zakona o policijskoj službi, a što bi odvelo ka rješenju. Iz Stranke demokratske akcije smo doznali kako se uistinu razgovara na ovu temu, ali i kako se sporo napreduje.

– Razgovara se ustvari o izmjenama Zakona o unutarnjim poslovima, ali više detalja nije poznato. Sve je svedeno na uži krug ljudi. Zasad se neki konkretan dogovor ne nazire, a pogotovo nema priče o imenima ako već pitate za novog ravnatelja policije, rekao nam je naš izvor iz SDA.

U oporbi ne vjeruju da će partneri iz vlasti riješiti problematiku ravnatelja u godini koja je izborna. Više informacija od onoga što se moglo vidjeti u medijima, nemaju.

– Iskreno, u to ne vjerujem. Ali pustimo da vidimo što će uraditi. Procedure su jasne. Zašto onda mijenjati Zakon? Znamo kako se imenuje Neovisni odbor, kako se potom imenuje i ravnatelj policije. I otkud sad u svemu vršitelj dužnosti? Otkuda ustvari ideja? Vršitelj dužnosti ne bi imao čak ni jednaka ovlaštenja, na što su već upozorili iz Sindikata policije. I oni kažu kako to nije dobro rješenje. I naravno da nije. Ali poznajući odnose HDZ-a i SDA, ako su nešto naumili, to će i sporvesti. Mada iskreno sumnjam da im je namjera u izbornoj godini rješavati pitanje komesara, rekao je predsjednik Županijskog odbora SDP-a u HNŽ-u Ismet Lulić.

Tko će raditi?

Profesor Sandi Dizdarević jedan je od kandidata za Neovisni odbor za imenovanje. Nakon intervjua prošle godine nitko ga kasnije nije ni kontaktirao.

– Danas se mnogo špekulira i pribjegava onoj “rekla-kazala“. To što godinu nije imenovan Neovisni odbor je porazno. Jasno je da je to politika i da nema političkog dogovora, rekao je.

Upitali smo ga i što može značiti izmjena Zakona o unutarnjim poslovima.

– Vlasti idu na izmjene zakona vjerojatno kako bi imenovale vršitelja dužnosti ravnatelja policije, ali to sigurno ne predstavlja rješenje. To ustvari samo produbljuje problem. Vršitelja dužnosti bi prije svega dočekao temeljni problem, umirovljenje dvije stotine ljudi. A tko bi u tome slučaju radio, upitao se na kraju Dizdarević.

Problem je nastao 2014. kada imenovan tadašnji komesar policije Ilija Lasić. Prema presudama Županijskog suda u Mostaru i presudom Vrhovnog suda Federacije BiH to imenovanje je bilo nezakonito. Od tada se dvije vladajuće stranke u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ne mogu usuglasiti oko toga tko će biti imenovan za komesara.

Policija svoj posao radi otežano, jer MUP godinama funkcionira bez prvog čovjeka policije. Zbog takve situacije, policajci ne mogu napredovati, pošto im činovanja nema tko potpisati, oni koji su stekli uslove za mirovinu ne mogu ostvariti to pravo, dok mladi policajci ne mogu dobiti zaposlenje, pošto rješenja potpisuje komesar kojeg Hercegovačko-neretvanska županija nema.

MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije trenutno nedostaje više od 200 policijskih službenika. Više puta je to potvrdio i ministar Slađan Bevanda.

H. Ž.