LOKALNO

Mostarski HDZ neugodno iznenađen

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar reagirao je u petak na izvješće koje je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko predstavio pred Vijećem sigurnosti UN-a, a u kojem je, između ostalog, navedeno kako nije postojao nikakav istinski politički dijalog za rješavanje situacije vezane za Grad Mostar i održavanjem lokalnih izbora više od deset godina.

 “Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar, u ovoj specifičnoj temi na čelu sa svojim Pregovaračkim timom, dužan je reagirati na ovakve paušalne navode. Poštujući OHR kao međunarodnu instituciju čiji karakter bi se morao očitovati u njihovom aktivnom angažmanu na očuvanju mira i vladavini prava u samostalno održivoj Bosni i Hercegovini, neugodno smo iznenađeni izjavama visokoga predstavnika, koje odaju dojam da uopće ne raspolaže pravim informacijama ili ih pak crpi iz samo jednog izvora. Stoga smo dužni apelirati na nepristranost gospodina Inzka jer imamo pravo očekivati da poštuje karakter institucije koju predstavlja i na čiju smo pomoć i objektivnost, očito naivno, sve ovo vrijeme računali”, navodi u priopćenju GO HDZ-a BiH Mostar.

 Pritom ističu kako je proteklih godina apsolutni prioritet GO HDZ-a BiH Mostar bio riješiti pitanje izbora u Gradu.

 “Osim što smo u mukotrpnim pregovorima sa svim relevantnim političkim sugovornicima uspjeli pronaći politički kompromis o dva modela po kojima bi se izbori u Mostaru mogli održati, jednako tako smo uložili i sve napore da isti u potpunosti implementiraju Odluku Ustavnoga suda BiH kojom su dotadašnja nametnuta izborna pravila za Mostar prestala postojati. Rezultat pregovora je svima dobro poznat, bili su to takozvani modeli A i B, kao izvorno domaće rješenje, dogovoreno s puno pažnje za svaku od uključenih strana u mostarskoj Gradskoj vijećnici, a ono jedino što je preostalo bilo je odlučiti se za jedan od tih modela tamo gdje je to jedino i moguće, u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu”, napominje se u priopćenju.

 Međutim, naglašavaju, kako GO HDZ-a BiH Mostar nije bio sam “za stolom”, ali je očito bio jedan od rijetkih kojemu su upravo izbori u Mostaru bili kategorički imperativ i predstavljali civilizacijsko pitanje.

 “Kroz ovo pregovaračko razdoblje činili smo brojne ustupke, izlazili iz okvira vlastitih interesa, poticali na dijalog i to baš kako gospodin Inzko kaže poticali na istinski politički dijalog, tražili konsenzuse, zadovoljili sve odredbe Odluke Ustavnoga suda, pronašli model koji nikoga ne diskriminira, pa se naposlijetku s razlogom pitamo je li naša uloga u cijelom tom procesu bila nebitna iz perspektive gospodina Inzka i dolazimo li u paradoksalnu poziciju gdje su naši napori apstraktni, a tuđe opstrukcije su vrednovane”, stoji u priopćenju.

 GO HDZ-a BiH Mostar podsjeća kako visoki predstavnik također u svome izvješću poziva da se pronađe rješenje koje će građanima Mostara omogućiti ista demokratska prava da biraju i budu birani.

 “Kao što smo i naveli prethodno, takvo rješenje su iznjedrili protekli pregovori, što je jasno svim političkim sudionicima za pregovaračkim stolom, ali i međunarodnoj zajednici i svim njenim predstavnicima koji su bili upućeni u sami tijek pregovora i upoznati o napretku koji je postignut”, ističu iz GO HDZ-a BiH Mostar.

 Dodaju kako je poznata i činjenica da je SDA jedina stranka koja je opstruirala postizanje dogovora te prizivala OHR da ponovno nametne rješenje za Mostar.

 “Ako se prisjetimo prethodnih rješenja koje je OHR nametao i kako su ona neslavno završila, pri tom mislimo prvenstveno na izborna pravila prema kojima glas svakog građanina Mostara nije vrijedio jednako, te je i Ustavni sud iste proglasio neustavnim i diskriminirajućim, dolazimo do jasnog zaključka kome odgovara uplitanje OHR-a i izbjegavanje političkog dogovora. Stoga se ne možemo oteti dojmu da se ovim Izvješćem UN-u odgovornost želi podijeliti na sve političke sudionike pregovora, u cilju zaštite samo jedne političke opcije koja nije imala interes da se izbori u Mostaru održe, nego je naprotiv cijeli taj proces opstruirala i obesmislila”, stoji u priopćenju.

 GO HDZ-a BiH Mostar ističe kako ne želi i neće preuzimati niti dijeliti krivnju s drugima, jer su, dodaju, napravili sve da se postigne konsenzus i našim sugrađanima konačno omogućimo izlazak na izbore.

 “Ako je greška bila naći domaće rješenje kojim se implementiraju i Odluka Ustavnoga suda BiH i presuda Europskog suda za ljudska prava, tražiti pravednu zastupljenost sva tri naroda i ravnomjernu proporcionalnu zastupljenost svake od izbornih jedinica, željeti svojim sugrađanima ponovno dati priliku da biraju i budu birani… tada ste u pravu, nema napretka i krivi smo, ali nije nam žao, jer nama svaki glas ima jednaku vrijednost”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Pregovarački tim GO HDZ BiH Mostar.

VEZANO

Mostar potpisao Parišku deklaraciju

urednik

Za opasne igre po krovovima u Mostaru policija nije nadležna!?

urednik

Mostarska SDA zadovoljna sporazumom sa HDZ-om

urednik