LOKALNO

Na Humcu održana Generalka duše za sve žene

Imajući na umu poslanje koje nam je dano u Crkvi, jedan od sastanaka simpatizera i novaka urodio je idejom da ponude župi Humac nešto konkretno.

Franjevački svjetovni red (OFS) Humac uz pomoć duhovnog asistenta fra Daria Dodiga, ostalih fratara i Frame, organizirao je duhovnu obnovu za žene. U vrijeme priprave za Isusovo rođenje, pripremajući svoj dom i sve potrebno da bismo što svečanije dočekali blagdane, često zaboravimo i od silnih obaveza ne stignemo počistiti našu nutrinu – onu istu u kojoj bi se trebao roditi Bog.

Uzimajući u obzir zaposlenost i užurbanost žena u ovo doba godine, na samom početku adventa pripremili su Generalku duše za sve žene. Vrijeme održavanja bilo je od 25. do 27. studenoga u Domu svetog Ante na Humcu u poslijepodnevnim satima. Kroz vrijeme održavanja susreta Frama Humac i članovi OFS-a su čuvali djecu uz prigodne radionice te su se žene mogle u potpunosti posvetiti sebi, prenosi Ljportal.

Ciklus predavanja

Program je započeo u petak slavljem svete mise i pozdravom domaćina.  Ciklus predavanja započeo je psiholog, koji je ujedno i vrstan suprug i otac, „običan“ katolik koji u svojem poslanju i talentima služi na dobro cijeloj zajednici u kojoj djeluje. Njegova tema Tko će naći ženu vrsnu? je kroz lik i život Marije – uzora žene vrsne – odgovorila na par životnih pitanja koja se svakodnevno odvijaju u glavama mnogih žena.

Ljudski život prenositi prevažna je zadaća. Po njoj su bračni drugovi slobodni odgovorni suradnici Boga Stvoritelja. Ta je zadaća za njih uvijek izvorom velikih radosti, iako ponekad praćenih teškoćama. (iz enciklike Pavla 6. Humanae vitae). Diplomantica sestrinstva i edukatorica za suvremene metode prirodnog planiranja obitelji (FertilityCare i Neo fertility), supruga i majka četvero djece, Katarina Grgić, progovorila je o teškoćama s kojima se žene susreću kada je u pitanju prirodno planiranje obitelji i (ne)plodnost.

Sljedeći dan je započeo s ciklusom predavanja od tri drugačije životne priče žena koje su ostvarile svoj, potencijal na različite načine. Iako im je put potpuno drugačiji njihov cilj je isti – vječna Domovina.

Svjedočanstva

Prva gošća je bila Katarina Matijaca, glavna urednica i osnivačica prvog katoličkog portala Žena vrsna, majka osmero djece i jednog anđela na nebu. Kroz svoje svjedočanstvo Predanjem do sreće približila je svoju svakodnevicu i ljepotu, kao i poteškoće otvorenosti životu. Nakon nje je svoje svjedočanstvo pod nazivom Što kada ne ide po planu? podijelila Antonija Bubalo, članica OFS-a Humac, producentica i urednica Media Mir Međugorje na Radiju Mir Međugorje, edukantica realitetne psihoterapije. Promišljala je o pitanjima: jesam li dovoljno vrijedna ako nisam majka? Kako se nositi s pritiskom okoline jer se nisam ostvarila kao majka? Tko je zaslužan za moju sreću?

 Marija Jurković, diplomirana teologinja i ekonomistkinja, hagioasistentica koja svoje vrijeme daruje pomažući ljudima u župi i šire, svoju životnu priču i to kako se ostvarila bez muža i djece je ispričala kroz temu Ljepota ženstvenosti. 

 Nakon kratke okrepe duhovna obnova je nastavljena uz mladog studentskog kapelana, salezijanca, don Davida Leskovara koji je kroz temu Katolička seksualna revolucija započeo nauk o Teologiji tijela Ivana Pavla II. Dan je završen svetom misom i klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.  Don David je u nedjelju nastavio s temom Teologija bračne postelje na koju su bili pozvani i ostali te su nakon odgovaranja na pitanja iz publike zajedno proslavili svetu misu.

 Vjerujemo kako je ova duhovna obnova bila dobar početak priprave za dolazak Kralja. Ovo je prvi korak koje je naše bratstvo učinilo da se približi cijeloj župi. Pozvani smo djelovati u Njegovoj Crkvi sljedeći Franjin put i otvarati vrata novim članovima da potaknuti primjerom i sami požele poći tim putem. Zahvalni smo Bogu na daru novih članova koji već sada gorljivo rade oduševljavajući druge za Njega.