LOKALNO

Na Radimlji održana sveta misa i komemoracija za žrtve bleiburške tragedije i Križnog puta

Na Nekropoli stećaka Radimlja u blizini Grada Stoca proteklu suboru održana je sveta misa i komemoracija za žrtve bleiburške tragedije i Križnog puta.

Kako su izvijestili iz Stoca, nakon preduge šutnje o stradanjima hrvatskih vojnika i civila na Križnim putevima kojim su odvođeni u logore i razna stratišta, tek se glasno progovorilo nakon devedesetih godina prošloga stoljeća.

Poznato je kako je jedan od Križnih puteva vodio u Hercegovinu. Brojni su svjedoci koji su otkrili lokacije stratišta, a jedno od najvećih je upravo Radimlja. Mjesto na kojem su komunističke vlasti, na kraju drugog Drugog svjetskog rata, ubili i zatrpali, prema dosadašnjim istraživanjima oko 10.000 civilnih žrtva i zarobljenih hrvatskih vojnika.

Prinoseći Euharistijsku gozbu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća molilo se za sve žrtve, a minutom šutnje odalo se poštovanje i molitva za poginule i stradale na Radimlji, ali i na svim drugim stratištima hrvatskih vojnika i civila stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Vijence ispred spomenika položili su: Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, koje predvodio dr. Dragan Čović skupa sa svim predstavnicima društvenog života BiH, Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, zajedno s ostalim gradonačelnicima i načelnicima i Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, izaslanstvo Republike Hrvatske na čelu s veleposlanikom gospodinom Ivanom Sabolićem, Počasni Bleiburški vod, Hrvatsko žrtvoslovno društvo i ostala izaslanstva.

Počasna straža prilikom polaganje vijenaca, oko spomenika žrtvama, bilo je HKUD Stolac u svojim narodnim nošnjama.

Svetu Misu predslavio je Biskupijski vikar za Trebinjsko – mrkansku biskupiju don Antan Luburić.

Na kraju svete mise, stolački župnik don Ljubo Planinić zahvalio se svima na dolasku, posebno ujedinjenom pjevačkom zboru s prostora Mostarsko – duvanjske i Trebinjsko – mrkanske biskupije, organizacijskom timu na organiziranju sv. Mise i komemoracije kao i  svim predstavnicima društvenog života u BiH.