DNEVNI IZBOR UREDNIKA LOKALNO

Preminuo optuženi za zločine u Mostaru

Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti optuženog obustavio kazneni postupak protiv Marinka Šunjića, koji se optužnicom Tužiteljstva skupa sa još devet osoba teretio za zločine počinjene na području Mostara, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Šunjiću se ranije sudilo za zločin protiv čovječnosti sa Jurom Kordićem, Draženom Lovrićem, Dariom Sušcem, Nedžadom Tinjakom, Nuhanom Šikalom, Dariom Mihaljem, Stankom Škobićem, Tomislavom Ančićem i Slavkom Golomcem.

Svi optuženi su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Optužnica ih tereti za zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara, počinjena tokom 1992. i 1993. godine, čime su, kako je navedeno, svjesno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Šunjića je optužnica teretila da je u septembru 1993. u zgradi policije HVO-a koja se nalazila na putu prema naselju Salakovac skupa sa više osoba silovao zaštićenu svjedokinju “B” koje je prethodno bila dovedena iz logora “Vojno”.

U tom predmetu je ranije odvojen postupak protiv Neđada Ćorića, a potom i obustavljen zbog smrti optuženog u julu 2019.

BIRN BiH je ranije pisao da je u proteklih pet godina 20-ak osoba protiv kojih je Državni sud potvrdio optužnice preminulo prije izricanja konačne presude zbog čega su krivični postupci protiv njih obustavljeni.

VEZANO

Zlatovez iz Mostara završio i kod Pape (VIDEO)

urednik

U Mostaru ustoličen biskup Petar Palić

urednik

Izbor gradonačelnika ili duga i mukotrpna nadmudrivanja?

urednik