LOKALNO

Pristigla 252 zahtjeva za naknadu štete uzrokovane mrazom i 274 prijave za proljetnu sjetvu

Nakon nepogode koja je 2. travnja pogodila ljubuške poljodjelce, gradonačelnik Nevenko Barbarić je na prijedlog Gradskog stožera civilne zaštite proglasio stanje prirodne nesreće. Tomu je prethodio izlazak Gradskog povjerenstva za procjenu šteta na teren, koje je napravilo preliminarnu procjenu, a sljedeći korak je bio na poljodjelcima, čije prijave šteta na nasadima i imanjima ovih dana pristižu u Stožer civilne zaštite Grada Ljubuškog.

Stanje na terenu

Naime, loše vremenske prilike nanijele su najviše štete proizvođačima krumpira, a prispijeće Ljubuškog ranog, koji je trebao biti na policama trgovina već 1. svibnja, očekuje se nešto kasnije.

Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih koronavirusom, upitna je, nažalost, i sama prodaja, kao i opstanak brenda.

Prema informacijama koje saznajemo s terena, odnosno od Davora Vasilja, savjetnika gradonačelnika Ljubuškog za poljodjelstvo, mraz je uništio i nasade nektarina, čak 90 posto, a rasadi lubenice uništeni su 100 posto.

„Upravo se izrađuje elaborat s procjenom štete, a sredstva koja su namijenjena za pomoć poljodjelcima tražit će se od svih razina vlasti. Činimo sve što je u našoj mogućnosti, prije svega da ispoštujemo zakonsku proceduru, kao i to da oni koji su pretrpjeli izrazito velike štete ne ostanu zakinuti“, kazao je Vasilj za Dnevni list.

Plastenici

Dosad su, kako je dodao, pristigla 252 zahtjeva za naknadu štete uzrokovane mrazom, a kada je riječ o prijavama poljodjelaca za proljetnu sjetvu, zaprimljene su ukupno 274.

Osim navedenog, poljodjelci iz PZ Plodovi zemlje imat će još jednu olakšicu, budući da je nedavno gradonačelnik Barbarić potpisao ugovor o sufinanciranju nabave plastenika za 76 kooperanata.

Plastenici su površine 320 m2 i ukupne vrijednosti 310.840 KM. Od toga će Grad Ljubuški, ZHŽ i korisnici sudjelovati s po 20 posto ili po 62.168 KM, a projekt RCDP (IFAD) 40 posto, odnosno 124.336 KM.

„Isporuka će teći dinamikom koja je dogovorena s korisnicima. Riječ je o nastavku projekta RCDP (IFAD), koji ima za cilj potaknuti razvoj ovdašnje poljoprivredne proizvodnje“, istaknuo je Vasilj.

Piše: Antonela Marinović Musa

VEZANO

Ljubušaci najviše čitaju lagana štiva

urednik

JOSIP ŠARAC: Bundesliga je rukometni NBA i moja želja

urednik

Agape: Ove godine bez edukativnih tribina i zajedničke torte

urednik