LOKALNO

PRO-Budućnost pomaže lokalnim zajednicama

PRO-Budućnost je u okviru USAID-ovog projekta osigurala pomoć za više od 50 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 80.000 KM.

U narednim sedmicama bit će podijeljeno skoro 1.200 paketa sa osnovnim prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama građanima koji su najviše ugroženi pandemijom Covid-19. Osim paketa, pojedine općine i gradovi dobit će i dezinfekcijska sredstva, medicinske posteljine za izolatorije, materijale za šivanje maski i šivaće mašine, te hranu za javne kuhinje.

PRO-Budućnost je projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za izgradnju mira i povjerenja među građanima koji provodi organizacija Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima u 75 lokalnih zajednica.

– Od početka vanredne situacije mi smo u stalnom kontaktu sa našim zajednicama. One su nam uvijek na prvom mjestu. Iako je u osnovi našeg projekta izgradnja mira, uspjeli smo naći rješenje da pružimo urgentnu pomoć, jer je  logično da odgovorimo na njihove potrebe i pružimo podršku u ovim teškim vremenima – kaže direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem-Stojanov. 

Pomoć će biti dostavljena u lokalne zajednice, odakle će ih dijeliti timovi volontera, organizacije i štabovi civilne zaštite poštujući pravila zaštite od korona virusa.

U nekim slučajevima će predstavnici jedne općine dostavljati pomoć svojim susjedima iz druge – poput Gračanice i Petrova, Teočaka i Ugljevika, Zenice i Zavidovića, dok će na primjer, Prijedor, Modriča i Srebrenica maske koje budu šili dijeliti i u Sanskom Mostu, Odžaku i Bratuncu.

Paketi pomoći za lokalne zajednice kreirani su na osnovu njihovih potreba i zahtjeva. Kako pojašnjavaju u projektu PRO-Budućnost, uputili su pozive u 75 općina u kojima djeluju i u najkraćem roku javile su im se 53 sa zahtjevima za onim što im je najpotrebnije.  

Budući da im je ostalo još sredstava, nadaju se da će u narednom periodu moći pružiti potrebnu podršku i preostalim zajednicama u kojima djeluju, saopćeno je iz CRS-PRO-Budućnost.