LOKALNO

Republika Srpska ponovo UN-u poslala svoj izvještaj

Vlada Republike Srpske (RS) uputila je izvještaj Vijeću sigrunosti Ujedinjenih nacija, u kojem, izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

Prvo poglavlje tog dokumenta ističe čvrstu opredijeljenost za Dejtonski sporazum, uključujući Ustav BiH.

– Ipak, da bi BiH bila uspješna i prosperitetna, i ostali akteri u BiH moraju na isti način poštovati dejtonski kompromis. Isto tako, od suštinskog značaja je da se međunarodna zajednica, uključujući visokog predstavnika, pridržava odredbi Dejtonskog sporazuma i poštuje ga – navdeno je iz entitetske vlade.

U drugom poglavlju izvještaja objašnjeno je, kako se dodaje, zašto reakcija na pandemiju u BiH dokazuje da dejtonski ustavnopravni poredak funkcioniše, čak i u vrijeme dubokih podjela i ozbiljne svjetske krize.

– Decentralizovana struktura BiH omogućila je brze i djelotvorne mjere protiv pandemije i njenih ekonomskih posljedica, uprkos nastojanjima SDA i drugih bošnjačkih stranaka da iskoriste krizu za sopstvene političke ciljeve, o čemu više sadrži Prilog 4. uz ovaj izvještaj – tvrde iz entitetske vlade.

Treće poglavlje Izvještaja, koji se odnosi na period studeni 2019. – travanj 2020. godine bavi se pitanjima vladavine prava.

– Naglašava se da visoki predstavnik i drugi strani zvaničnici moraju prestati da podrivaju integritet Ustavnog suda BiH putem ex parte komunikacije i drugim vanjskim uticajima na strane sudije – dodaju iz Vlade RS.

Četvrto poglavlje govori o, kako je navedeno, pogubnoj ulozi OHR-a u BiH, čiji su postupci daleko od uloge predviđene Dejtonom.

– Tokom krize do sada neviđenih razmjera koju je izazvala epidemija Covida 19, OHR nije učinio ništa da pomogne BiH, a čak je pokušao da podrije efikasnost entitetskih vlada, na kojima leži primarna odgovornost za reagovanje na pandemiju – navode iz entitetske vlade.

Osim toga, objašnjeno je da bi pitanje državne imovine, koje je i dalje izvor žučne podjele u BiH, bilo davno riješeno da se visoki predstavnik nije upleo.

– Na kraju, navodi se i nekoliko primjera novijeg datuma gdje visoki predstavnik nije postupao kao neutralan pomagač, nego je izazvao i pogoršao probleme – navodi se iz Vlade RS.

VEZANO

Nakon RS i Federacija ukida samoizolaciju

urednik

DODIK: Niko nikoga ne prisluškuje. Mi nemamo kapacitete za to…

urednik

U RS testirano 595 uzorka, osam pozitivnih na koronavirus

urednik