LOKALNO

Rješavaju se prometno povezivanje Dubrovnika i Ravnog te vodoopskrba Ivanice

Na poziv župana Dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića, premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg i županijski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović nazočili su u Dubrovniku potpisivanju ugovora za izradbu tehničke dokumentacije za obnovu gotovo 3,5 kilometra županijske ceste, koja vitalne prometne pravce hrvatskog juga spaja s međudržavnim graničnim prijelazom Slano-Orahov Do-Ravno.

-Riječ je o važnom projektu i za naš južni prostor, osobito za HNŽ i općinu Ravno, odnosno o spoju s Hrvatskom i izlasku na more preko tog graničnog prijelaza. Naime, Hrvatska ovim kreće u realizaciju obnove i uređenja svojih 3 kilometra predmetne prometnice, a naše Ministarstvo prometa i veza, istodobno radeći na pripremi rekonstrukcijskih zahvata s bh. strane granice, privodi kraju izradu tehničke dokumentacije. Potom toga će uslijediti raspisivanje međunarodnog javnog natječaja za odabir izvođača radova, nadam se do svibnja ove godine, kako bismo početkom jeseni imali sve preduvjete za izlazak strojeva na teren, istaknuo je premijer Herceg, zahvalivši županu Dobroslaviću na pozivu i prepoznavanju obostranoga značaja tog projekta.

Predmetna dionica u BiH, cesta od Zavale, preko Češljara, do Orahova Dola, duga je deset kilometara, vrijednost izrade tehničke dokumentacije iznosi cca 154.000,00 KM, što financira Vlada HNŽ-a koja će sudjelovati i u troškovima izvlaštenja privatnih zemljišnih parcela koje će se naći na samoj trasi.Sastanak u Dubrovniku bio je prigoda i za razgovor o pitanju vodoopskrbe i odvodnje pograničnog naselja Ivanica, vezanog za međudržavni ugovor između RH i BiH, potpisan još 2015. godine, te ugovor između Grada Dubrovnika i Općine Ravno, potpisan četiri godine kasnije.

-Dinamika radova na tom projektu, koji predviđa rješenje složenog pitanja dovođenja cjevovoda s pitkom vodom, te izgradnje sustava odvodnje kanalizacijskih voda za naselje Ivanicu, što će biti riješeno iz naselja Brgat (RH), dosad nije tekla željenim intenzitetom. Razloga je više, prije svega složenost i ekološka osjetljivost samoga projekta, s obzirom na krški prostor i nužnost zaštite obalnog pojasa i samog Jadranskog mora, a ni pandemija nije pomogla. Danas smo istaknuli značaj aktiviranja ovog pitanja za obje države, ali i za samo naselje koje je sve napučenije i kojem treba osigurati sve preduvjete za normalan i uvjetan život, naveo je  Herceg.

Ukupna vrijednost vodoopskrbnih radova za Ivanicu iznosi nešto manje od 8 milijuna KM, dok će za sustav odvodnje biti izdvojeno otprilike 4,5 milijuna KM.