LOKALNO

Talijanski veleposlanik i Kordić odali počast talijanskim novinarima ubijenim u Mostaru

Talijanski veleposlanik u BiH Marco di Ruzza i gradonačelnik Mostara Mario Kordić u petak su u Mostaru odali počast trojici talijanskih novinara povodom 28. godišnjice njihove pogibije.

Riječ je o novinaru Marcu Luchetti i dvojici tehničara, Dariju D’Angelu i Alessandru Oti, iz tršćanskog sjedišta RAI-ja, koji su život izgubili 28. siječnja 1994. godine dok su pisali o djeci žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji.

Trojica novinara su se našla usred artiljerijske vatre u istočnom Mostaru i usmrćeni su minobacačkom granatom spasivši život dječaka Zlatka Omanovića, koji je tada bio s njima i kojeg su tijela tri novinara zaštitila.

Veleposlanik Di Ruzza kazao je tom prigodom kako je Italija dala sve od sebe da pomogne svim narodima u BiH za vrijeme minuloga rata, te kako je to evidentno i ovom pogibijom novinara.

Foto: Fena

– Italija je bila srcem u BiH tijekom prošloga rata i talijanski građani su željeli da pomognu svima u BiH u tim tragičnim trenutcima – istaknuo je talijanski veleposlanik.

On je poručio kako njihova žrtva mora biti inspiracija za sve one koji rade na promociji stvarnih procesa pomirenja u Bosni i Hercegovini, kao i na podršci procesu europskih integracija ove zemlje.

Komemoracija je održana na mjestu gdje je Talijane ubila minobacačka granata i gdje je postavljena spomen-ploča u znak sjećanja.

 – Novinari Marco Luchetti i dvojici tehničara, Darijo D’Angeli i Alessandro Oti vođeni željom i svojom novinarskom porivom željeli su skrenuti pažnju svijetu upravo na strahote stradanja djece. Na žalost, izgubili su vlastite živote. Težak je to gubitak za njihove obitelji, radne kolege i prijatelje, za Republiku Italiju ali i za Grad Mostar- istaknuo je mostarski gradonačelnik na komemoraciji.

Dodao je kako se danas, poslije toliko godina, još divimo njihovoj hrabrosti i angažiranosti.

– Duboko žalimo zbog njihove pogibije i izražavamo duboku sućut njihovim obiteljima. Rat u Mostaru je odnio mnoge ljudske život i materijalna dobra. S posljedicama rata se još uvijek borimo ali vjerujemo da smo na dobrom putu da od Mostara napravimo prosperitetan i moderan svjetski grad – poručio je gradonačelnik Kordić.

Počast poginulim novinarima odali su i konzul Italije u Mostaru, predstavnici međunarodnih organizacija, misije OESS-a i UNDP-a, Udruženja novinara Bosne i Hercegovine i različiti predstavnici organizacija civilnog društva.