LOKALNO

Turistička zajednica HNŽ-a s partnerima iz regije širi turističku ponudu

Turistička zajednica HNŽ-a završila je krajem prošle godine dva projekta u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-CG 2014.-2020., koji se, uz uvođenje nove turističke ponude, odnose i na povećanje atraktivnosti regije za širu ciljnu u skupinu posjetitelja, produžujući sezonu i izvan ljeta.

Kako su izvijestili iz Turističke zajednice, njihova je provedba počela u kolovozu 2020. godine, a prvi projekat bio je “Zaštita podvodne baštine kroz njenu digitalizaciju i valorizaciju kao nove turističke ponude”.

Partneri u projektu bili su: Univerzitet Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor, Crna Gora (vodeći partner), Turistička organizacija Opštine Bar, Crna Gora, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije, Sveučilište u Splitu, Pomorski fakultet (Hrvatska) i Hrvatski pomorski muzej Split.

Ukupni proračun projekta bio je 1.016.778,32 eura, a od toga je na Turističku zajednicu otpadalo 256.602,60 eura.

Glavni cilj projekta bio je da se kroz suvremene tržišne metode valorizira turistička ponuda podvodne kulturne baštine Istočnog Jadrana uključujući prekograničnu saradnju, zaštitu i promociju brodskih olupina i ostalih jedinstvenih elemenata navedenog kulturnog nasljeđa.

Dodana vrijednost ovog projekta je podrška razvoju pametnog i održivog ronilačkog turizma temeljenog na podvodnoj kulturnoj baštini omogućavajući široj javnosti pristup kroz inovativne digitalne tehnologije (otvaranje VR/AR sobe u klubu ‘Brodari’ u Mostaru, koji je biti adaptiran u sklopu projekta).

Projekt je pomogao povećanju atraktivnosti regije za širu ciljnu grupu posjetitelja, produžujući sezonu i izvan ljeta, direktno utječući na povećanje broja nerezidenata u hotelima i sličnim objektima, ističu iz Turističke zajednice i napominju kako je u okviru projekta kroz niz radionica i edukacija u Mostaru za aktere iz HNŽ-a, podržan razvoj ronilačkog turizma.

Ukupna vrijednost izvedenih radova na objektu „Brodari“ bez PDV-a je 97.674,82 KM. Radovi su se odnosili na rekonstrukciju krovišta, izradu fasade i na postavljanje otvora, kao i na uređenje prostorije za virtualnu prezentaciju podvodnog naslijeđa, dodatno pojašnjavaju iz TZ HNŽ-a.

U okviru projekta nabavljena je oprema za ronioce te za prostoriju u objektu “Brodari” (showroom) za VR/AR prezentaciju lokacija pogodnih za ronilački turizam u ukupnom iznosu od 105.000 KM, kaže se u priopćenju i dodaje da opremu koristi Kajakaški klub Neretva, Mostar.

Nadalje, drugi projekt koji je završen je s akronimom EXCHANGE i punim nazivom “Istraži prekograničnu biološku raznolikost vode”, vrijednosti od cca 253.000,00 eura. Partneri u projektu bili su: Sveučilište u Dubrovniku, Hrvatska (vodeći partner), Turistička organizacija Kotor, (Crna Gora,) Univerzitet Crne Gore, Institut za biologiju mora, (Crna Gora), Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije, te Javno poduzeće “Park prirode Hutovo blato” d.o.o. Čapljina (partneri iz BiH).

Aktivnosti su provedene s glavnim ciljem jačanja i diverzifikacije turističke ponude kroz istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti i omogućavanje boljeg upravljanja i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine.

Projekt je razvio novi prekogranični  turistički proizvod – Plavu propusnicu, koji omogućava posjete novim tematskim rutama: Dubrovnik i Akvarijum (HR), Kotor i Akvarijum Boka (CG), Vodena staza Hutovo Blato, kao i Stari most u Mostaru i rijeka Neretva (BiH) i privlači više turista u tu oblast, navode iz TZ HNŽ-a.

Dodatno, Turistička zajednica je u okviru projekta izvršila adaptaciju Gradskog kupatila – Banja koje će biti uključeno u Plavu propusnicu i postati dio turističke ponude s drugim objektima na budućoj turističkoj stazi.

Radovi su se odnosili  na tekuće održavanje Gradskog kupatila “Banja” u Mostaru i obuhvaćali su sanaciju krovišta koje je u velikoj mjeri bilo oštećeno (tesarski, limarski, betonski i zidarski radovi) i adaptaciju i sanaciju enterijera koji je bio u katastrofalno lošem stanju zbog prokišnjavanja (zidarski, hidroizolaterski, kamenorezački, molersko farbarski, keramičarski, stolarski radovi, oprema).

Vrijednost potpisanog ugovora za izvođenje radova bila je 376.505,00 KM bez PDV-a i taj iznos je premašio raspoloživa sredstva namijenjena u proračunu projekta Exchange za te radove.

Zbog svojih obaveza kao partner u projektu, TZ HNŽ-a je bila dužna financirati radove, tako da je obaveza Turističke zajednice osigurati 100.000,00 KM + 17% PDV-a da bi se radovi priveli kraju, stoji na kraju priopćenja.