LOKALNO

U RS-u 28 novozaraženih koronavirusom

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru RS izvršeno je testiranje 519 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 28 osoba u ovom bh. entitetu.

Riječ je o 12 osoba muškog i 16 ženskog pola. Šest žena su srednje životne dobi, dvije mlađe i osam su starije životne dobi. Tri muškarca su mlađe životne dobi, četiri su srednje, pet muškaraca je starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, deset osoba je iz Banjaluke, šest iz Gradiške, po dvije osobe su iz Srpca, Laktaša i Čelinca, dok je po jedna osoba iz Doboja, Prnjavora, Kotor Varoši, Kneževa, Dervente i Broda.

Kod devet osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiloška veza sa pozitivnim slučajem. Ukupno devet osoba je hospitalizovano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Testiran je ukupno 31 radnik iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i ovi nalazi su negativni. Testirana su i 62 radnika iz drugih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj (Derventa, Kneževo, Bijeljina, Prnjavor, Prijedor, Istočno Sarajevo, Laktaši i Gradiška) i ovi nalazi su takođe negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđen je 1.043 slučajeva virusa korona, od posljedica COVID 19 preminulo je 53 osoba, a oporavila se 391 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 15.988 osoba.

VEZANO

RS odbila respiratore koje je nabavila FBiH, stručnjaci su rekli da nisu za liječenje

urednik

Novih 14 zaraženih u RS

urednik

SNSD napustio sjednicu jer Stanivuković nije nosio masku

urednik