LOKALNO

Usluge psihijatra potražilo 1133 pacijenata, psihologa 1049, logopeda 937

Piše: A. Marinović Musa

Centar za mentalno zdravlje, kao posebna organizacijska jedinica koja djeluje pri Domu zdravlja Ljubuški, osnovan je 1997. godine s ciljem unaprjeđenja i zaštite mentalnog zdravlja, prevencije mentalnih poremećaja te liječenja i rehabilitacije mentalno oboljelih osoba.

U sklopu Centra djeluje multidisciplinarni stručni tim koji radi s djecom s teškoćama u razvoju, kao i s djecom s blažim odstupanjima u pojedinim područjima razvoja.

U informaciji o radu DZ Ljubuški u protekloj godini, navodi se kako Centar trenutačno nema psihijatra kao stalnog člana tima, već dva psihijatra, vanjske suradnike, koji u ovu ustanovu dolaze jedanput tjedno. Naime, psihijatar je odgovoran za medicinsku procjenu, utvrđivanje dijagnoze i farmakološku terapiju, a u prošloj godini u ovoj oblasti obrađena su 1133 pacijenta.

Neophodan član tima je i psiholog koji vrši psihološku obradu pacijenata i izrađuje nalaze za potrebe psihijatra, logopeda, defektologa i drugo. Njegove usluge u 2020. godini potražilo je 1049 pacijenata, a usluge logopeda 937 pacijenata.

U informaciji se navodi i to da su socijalna radnica i medicinska sestra pružile usluge za 2881 pacijenta, a njihovi zadaci su, između ostalog, suradnja sa socijalnom službom u zajednici, rješavanje socijalnih problema, pružanje njege i podrške pacijentima i obiteljima, zapažanje reakcija kod pacijenata…

Posao defektologa rehabilitatora, pak, podrazumijeva prevenciju, dijagnostiku, rehabilitaciju i savjetovanje u području mentalne zaostalosti i autizma, motoričkih poremećaja i kroničnih bolesti, oštećenja vida… Tijekom prošle godine defektološki su obrađena 442 pacijenta, a radno-okupacijski terapeut, čije su aktivnosti uglavnom usmjerene na rad s djecom s teškoćama u razvoju, odradio je 718 termina.

Centar za mentalno zdravlje je funkcionalno povezan i s primarnom zdravstvenom zaštitom te surađuje s drugim službama zaštite mentalnog zdravlja kao što su: psihijatrijske službe, centri za alkoholizam i ovisnost, savjetovališta, Centar za socijalni rad Ljubuški, nevladine organizacije, osnovne i srednje škole.

VEZANO

Trgovci zainteresirani za ‘Ljubuški rani’, bit će ga u znatno manjim količinama

urednik

INTERVJU Božo Skoko: Ljubuški predstavlja kreatora trendova ostalim krajevima Hercegovine, ali i Bosne

urednik

Ne blijede sjećanja na poginule ljubuške branitelje (FOTO)

urednik