LOKALNO

Vijeće ministara BiH odobrilo privremena otvaranja aerodroma Tuzla

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je na današnjoj izvanrednoj telefonskoj sjednici Odluku o izmjeni Odluke o odobravanju privremenog otvaranja međunarodnog graničnog prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika – Aerodrom Tuzla, radi odlaska državljana Bosne i Hercegovine na rad u Kraljevinu Belgiju.

Izmjena se odnosi na datum odlaska bh. državljana u Belgiju koji je ovom odlukom planiran za četvrtak, 14. svibnja, međunarodnim avionskim letom na relaciji Tuzla-Ostend-Briž. Novi termin leta je utvrđen jer odlazak u ranije odobrenom terminu 9. maja nije realiziran.

Za provođenje ove odluke zaduženi su Granična policija BiH, nadležne entitetske epidemiološke i zdravstvene službe i JP Međunarodni aerodrom Tuzla.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo i Odluku o odobravanju privremenog otvaranja međunarodnog graničnog prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika – Aerodrom Banja Luka, radi odlaska državljana Bosne i Hercegovine na rad u Republiku Jermeniju.

Odlazak će biti organiziran u petak, 15. maja, međunarodnim avionskim letom na relaciji Banja Luka – Jermenija. Lista putnika će biti dostavljena nadležnim organima BiH prije polijetanja aviona.

Do polijetanja aviona s međunarodnog aerodroma u Banjoj Luci, putnici su obavezni pridržavati se i poštovati sva uputstva i naredbe nadležnih organa Bosne i Hercegovine (graničnih, epidemioloških i zdravstvenih službi).

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Granična policija BiH, nadležne entitetske epidemiološke i zdravstvene službe i Aerodromi Republike Srpske a.d. Banja Luka.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je i Odluku o davanju posebne dozvole za ulazak i boravak državljana Republike Austrije u Bosni i Hercegovini.

Odluka se odnosi na troje državljana Austrije kojima se daje posebna dozvola za ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini u trajanju od sedam dana od dana ulaska u BiH, radi sahrane preminulog Milana Đurđevića u mjestu Gradiška (selo Dragelji).

Posebne dozvole izdaju se Mirku Đurđeviću, Veselini Đurđević i Daliboru Đurđeviću, bratu, supruzi i sinu preminulog Milana Đurđevića.

Oni će u Bosnu i Hercegovinu ući na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška, a prilikom ulaska i tokom boravka u BiH obavezni su pridržavati se i poštovati sva uputstva i naredbe nadležnih organa BiH, odnosno epidemioloških i zdravstvenih službi.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima, u saradnji s Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

VEZANO

Nezapamćeno nevrijeme pogodilo Tuzlu, proglašeno stanje prirodne nesreće

urednik

Milanović primio ratne zapovjednike 115. brigade HVO-a iz Tuzle

urednik

Vijeće ministara BiH usvojilo strategiju upravljanja dugom BiH do 2022. godine

urednik