LOKALNO

Više od 300 ljudi blokiralo most na Neretvici

Neretvica je, kao i sve naše rijeke, naša svetinja koju vam nikada nećemo dati! Investitori neka ne dolaze, jer proći neće – poručili su mještani doline Neretvice koji su, zajedno sa predstavnicima Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i brojnih drugih udruženja, rano jutros blokirali prolaz preko mosta na ovoj rijeci u mjestu Parsovići u općini Konjic. 

Blokada mosta, koja je trajala od 06.00 sati ujutro do 12.30 sati, organizovana je zbog najave da će početi radovi na izgradnji malih hidroelektrana (MHE) Gorovnik ušće i Srijanski Most, navodi Centar za životnu sredinu (CZŽS) u saopćenju za javnost.

Riječ je o dvije od planiranih 15 MHE na rijeci Neretvici.

Preko 300 građana i građanki, okupljenih danas na Neretvici, jasno je poručilo da neće dozvoliti realizaciju ovih projekata.

U današnjim protestima, mještane su podržali članovi Koalicije za zaštitu rijeka BiH iz Sarajeva, Kruščice, Fojnice, Foče i Banje Luke i još jednom pozvali na solidarnost i zajednički nastup u borbi protiv uništavanja rijeka u BiH.

Predstavnici Koalicije su još jednom naveli da suha korita rijeka na kojima su izgrađene MHE dokazuju da je obaveza minimalnog ekološkog protoka samo mrtvo slovo na papiru.

–  Zahtijevamo moratorij na izgradnju i ukidanje podsticaja za male hidroelektrane – poručili su iz Koalicije, navodi se u saopćenju.

VEZANO

UŽASNA TRAGEDIJA: Muškarac koji je bio u automobilu sa stradalom djevojkom u Konjicu pokušao se ubiti

urednik

Obilježena 27. godišnjica stradanja Hrvata Konjica

urednik

NIKŠIĆ S PODUZETNICIMA U KONJICU: Dijaspora pozvana da investira u matičnu zemlju

urednik