Vijesti BiH

Međugorje i Mostar domaćini konferencije o religijskom turizmu, potencijali BiH ogromni

MOSTAR, 21. lipnja (FENA) – Međugorje i Mostar su od 21. do 24. lipnja domaćini važne znanstvene konferencije o religijskom turizmu i hodočašću na globalnoj razini, a na kojoj će sudjelovati više od 50 znanstvenika i gostiju iz 18 država svijeta.(Foto FENA/Tomislav Glamuzina)

Međugorje i Mostar su od 21. do 24. lipnja domaćini važne znanstvene konferencije o religijskom turizmu i hodočašću na globalnoj razini, a na kojoj će sudjelovati više od 50 znanstvenika i gostiju iz 18 država svijeta.

Povodom toga, u Mostaru je u srijedu održana press konferencija na kojoj je predstavljen program konferencije te istaknuti neki od turističkih potencijala BiH, s posebnim naglaskom na religijski turizam.

– Mi smo počašćeni što nam je ukazano povjerenje da budemo organizatori i domaćini jedne od najvećih konferencija posvećenih religijskom turizmu i hodočašću u svijetu. U Međugorju i Mostaru će stručnjaci iz kroz iduća tri dana konferencije napraviti okvir za razumijevanje što sve mi u (Bosni i) Hercegovini možemo ponuditi potencijalnim turistima koji dolaze iz samo turističkih pobuda, ali i hodočasnicima koji dolaze iz duhovnih pobuda – izjavio je Marko-Antonio Brkić sa Sveučilišta Hercegovina.

Kako kaže, turizam i jest nastao hodočašćenjem na sveta mjesta.

– Nama u BiH kroz prste promiče potencijal da religijski turizam razvijemo u smislu otvaranja jednim drugačijim pristupom, možemo drugima ponuditi nešto autentično i originalno, a to osim BiH može samo nekoliko država u svijetu. Oni će u jednom danu obići nekoliko mjesta od važnog religijskog značaja svih vjera na teritorijalno malom prostoru Hercegovine. To što oni mogu u Hercegovini obići u jednom danu, u nekoj drugoj državi bi za to trebalo više dana ili tjedana i to treba biti jedan okvir po kojem ćemo biti pozicionirani – smatra Brkić.

On ističe kako u BiH nemamo precizan odgovor na pitanje koliki je prihod od religijskog turizma.

– U BiH generalno imamo loše statistike u bilo kojem smislu, vjerujem da vjerske zajednice imaju svoje neke interne pokazatelje, ali ovo je mogućnost da mi na jednom društvenom planu počnemo stvarati temelje u kojima ćemo pratiti i ekonomske i društvene posljedice razvoja ovakvog tipa turizma. Siguran sam da se brojna radna mjesta mogu pojačati i otvoriti razvojem ove grane turizma – rekao je Brkić.

Razaq Raj sa Sveučilišta iz Leedsa je poručio kako su BiH za domaćina ove konferencije izabrali zbog toga jer ovdje u suživotu žive različite religijske zajednice.

– Prije 20 godina smo ustanovili ovu akademsku zajednicu koja se bavi istraživanjem hodočašća u različitim tradicijama po svijetu. Naša nakana je bila da dođemo u BiH kako bi povezali više zajednica međusobno te kako bi oni onda pokušali istraživati potencijale i mogućnosti koje su na raspolaganju BiH. Vjerujem da možemo pomaći lokalnoj zajednici u istraživanju tih potencijala i onih pitanja vezanih za religijski turizam i hodočašće – izjavio je Raj.

On smatra kako BiH ima veliki broj mjesta koja se mogu dodatno iskoristiti za jačanje kapaciteta religijskog turizma.

– Bio sam ovdje 2010., a već sada vidim brojne promjene u posljednjih 13 godina. Mislim da jedan od problema što ljudi ne znaju što je zapravo religijski turizam i kakvu ulogu može imati u razvoju zajednice. Religijski turizam ima potencijal da spaja ljude, a ne da ih razdvaja. BiH ima vrlo bogata mjesta za razvoj religijskog turizma. Ta mjesta mogu biti dodatno razvijena kako bi se ponudila ostatku svijeta, kao što je to učinilo Međugorje – istaknuo je profesor sa Sveučilišta u Leedsu.

Ogroman potencijal religijskog turizma u BiH vidi i profesor s Tehnološkog univerziteta u Dublinu Kevin Griffin.

– Puno Iraca ima povezanost s ovim područjem jer dosta ih dolazi u Međugorje, drago mi je što možemo obići ovu prelijepu zemlju, upoznati kulturu i ljude, jer vidim ogroman potencijal ovdje za razvoj turizma općenito, s naglaskom na religijski turizam. Drago nam je da imamo mogućnost podijeliti dosadašnja istraživanja i rezultate s ljudima ovdje i što ćemo kroz iduća tri dana podijeliti različite perspektive s ljudima s drugih kontinenata i drugih država – poručio je Griffin te je dodao kako su”religijski turizam i hodočašća prije dvadesetak godina bili percipirani kao nešto isključivo religijskog  karaktera, a u posljednjim vremenima primjećuje se da oni zapravo donose i mnoge vrijednosti, posebno ekonomke i društvene”.

Profesor Yasin Bilim iz Konye je kazao kako mnogi u Turskoj znaju za BiH, Mostar i Stari most te kako je BiH u njegovoj državi veoma popularna turistička destinacija.

– Posebnost vašeg turizma je regionalnost i turistički potencijal je ogroman. Imate dosta mjesta bogatih kulturom i tradicijom, lokalna kultura je veoma važna i popularna u ovome vremenu. Mislim da možete učiniti mnogo dobrih stvari od toga, posebno vezano za religijski turizam – zaključio je Bilim.

Nakon konferencije sudionici će posjetiti neka od ključnih mjesta za religijski turizam i hodočašće, poput manastira Žitomislić, tekije u Blagaju, groba Moše Danona u Krajšini kod Stoca, samostana sv. Ante na Humcu kod Ljubuškog i Međugorja, kao najpoznatijeg i najvećeg svetišta u ovom dijelu svijeta.

Organizaciji konferencije svoju potporu iskazali su USAID Turizam BiH, Ministarstvo trgovine, turizma i okoliša HNŽ-a, Turistička zajednica HNŽ-a, gradonačelnik Mostara, načelnik Općine Čitluk i udruga Bratovština sv. Jakova.