Vijesti BiH

Migrantska situacija u USŽ i dalje u potpunosti pod kontrolom

U dva prihvatna centra na području USŽ trenutno boravi oko 500 ljudi, potvrdili su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH.

Prema posljednjem izvješću ove organizacije, u Prihvatnom centru Lipa boravi više od 300 migranata i izbjeglica, dok se brojka korisnika usluga centra Borići u Bihaću u posljednje vrijeme kreće između 100 i 150.

Više u SŽ nego u USŽ

-Situacija se promijenila. Trenutno je više migranata u SŽ, nego u USŽ, a znamo da je u prethodnim godinama bila drugačija slika. Međutim, situacija je u potpunosti pod kontrolom, s obzirom da u ovom momentu u BiH boravi nešto više od dvije tisuće migranata i izbjeglica. Raspoloživi smještajni kapaciteti u četiri trenutna prihvatna centra na teritoriji BiH su u ovom momentu i više nego dovoljni, izjavila je voditeljica Misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti.

Dodala je i da se unatoč povećanju broja dolazaka u posljednjih nekoliko mjeseci, migranti vrlo kratko zadržavaju u BiH i općenito na području zemalja zapadnog Balkana.

-Migranti se više ne zadržavaju, nisu zaglavljeni u BiH, niti općenito u drugim zemljama zapadnog Balkana. Oni imaju tendenciju da prilično brzo tranzitiraju na putu prema zapadnoj Europi. Apsolutno je vidljiva promjena trendova, odnosno manje provedenog vremena u tranzitnim centrima i vrlo brzo kretanje širom zemlje. Očigledno se fokus mijenja i potrebno je naglasiti napore u borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja, jer smatramo da većinu tih kretanja organiziraju upravo krijumčari trgovci ljudima, kazala je Lunagarotti.

Maroko i Afganistan

Primjetna je i promjena nacionalnosti ljudi koji dolaze, pa je tako od srpnja povećan broj dolazaka državljana Maroka, Afganistana i Irana.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USŽ u suradnji sa službenicima Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima kontinuirano provode akcije izmještanja migranata iz napuštenih objekata i takozvanih improviziranih ili divljih kampova. To je sigurno jedan od razloga zašto ni njihov broj u ovom momentu nije zabrinjavajući.

-Nedavno su u naselju Šturlić pronađena 34 migranta, koji su nelegalno boravili na različitim lokacijama. U toj akciji pronađena su i dva državljanina Afganistana koji se sumnjiče za kaznena djela otmice i razbojništva na području Velike Kladuše. Nakon kriminalističke obrade, predani su dežurnom tužitelju na dalje postupanje, naveo je glasnogovornik Policije USŽ-a Bahrudin Dželalagić.

Istaknuta je i besprijekorna suradnja i koordinacija Ministarstva unutarnjih poslova USŽ s Direkcijom za koordinaciju policijskih agencija u BiH, državnom Graničnom policijom, te Službom za poslove sa strancima BiH, naročito u posljednje vrijeme.