Vijesti BiH

Nadbiskup Vukšić za svećenike zaredio pet đakona

Tijekom svečanog euharistijskog slavlja na svetkovinu sv. Petra i Pavla u sarajevskoj katedrali nadbiskup Tomo Vukšić zaredio je za svećenike pet đakona iz Vrhbosanske nadbiskupije i Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Francisom Assisijem Chullikattom, predvodio svečano euharistijsko slavlje i zaredio je za svećenike đakona Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Darka Endricha iz župe Uzvišenja Sv. Križa, Osijek i četvoricu đakona Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene: fra Milu Belju iz župe Uznesenja BDM-a Rama-Šćit, fra Nikolu Livaju iz župe Sv. Ante Padovanskog Busovača, fra Stjepana Orkića iz župe Uznesenja BDM-a Tolisa i fra Dragu Blaževića iz župe Uznesenja BDM-a Uskoplje.

U koncelebraciji je bilo 56 svećenika, kojima su se nakon ređenja pridružila i petorica upravo zaređenih misnika. Među koncelebrantima bili su: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, članovi Nadbiskupskog ordinarijata i Stolnog kaptola vrhbosanskog, poglavari iz sva tri bogoslovna sjemeništa i svećenici profesori s oba teološka učilišta u Sarajevu, župnici i župni vikari župa iz kojih dolaze ređenici i drugi, priopćeno je iz Katoličke tiskovne agencije (KTA).

U svojoj propovjedi nadbiskup Vukšić je istaknuo da blagdanom svetih Petra i Pavla vjernici proslavljaju „apostolsko utemeljenje i uporište Crkve za ispovijedanje svoje vjere“ te da je „građevina“ Crkve zasnovana na temelju apostola i njihove vjere i, zahvaljujući tome, izravno se oslanja na Isusa, koji je zaglavni kamen te „građevine“ i koji ju drži na okupu, a vjernike u zajedništvu velike obitelji sa sugrađanima svetih i ukućana Božjih.

Obraćujući se ređenicima, vrhbosanski nadbiskup kazao je da se uloga svakoga tko je, primanjem sakramenta svetog reda, postavljen predsjedati zajednici Kristovih vjernika, sastoji u tome da je sluga slugu Božjih i da treba biti samo ponizan posrednik duhovne hrane koju Krist daje.

“Kao nekadašnje svoje učenike, Isus i nas Pita: ‘Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?’ I još više, pita nas: ‘A vi, što vi kažete, tko sam ja?’ I na oba pitanja potrebno je Isusu dati odgovor. To jest, koji je odjek našega dušobrižništva? I još važnije, tko je Isus za nas u našem osobnom životu, razmišljanju, našem govoru, našem djelovanju, planiranju, nakanama, u odnosu prema drugima? Posebice pod vidom da je zadaća svećenika biti aktivan i vidljiv ‘drugi Krist’ u svom privatnom životu i u svom obnašanju dušobrižništva“, kazao je nadbiskup Vukšić pojasnivši da „svećenik nije gospodar već sluga Božjeg milosrđa i ponizni posrednik Božjih sredstava za spasenje ljudi“.

Nakon propovijedi uslijedio je obred svećeničkog ređenja tijekom kojeg su svi prisutni pjevajući molili Litanije svih svetih, a na kraju mise nadbiskup je novozaređenim svećenicima predao potvrde o ređenju zajedno s dekretom na prvu svećeničku službu, nakon čega su novozaređeni svećenici podijelili svoj mladomisnički blagoslov.

Za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu:

Fra Mile Beljo, sin je Mije i Marije rođ. Dragić. Dolazi iz župe Uznesenja BDM-a Rama-Šćit. Rođen je 10. kolovoza 1996. u Prozoru. Kršten 7. rujna 1996. i krizman 8. svibnja 2011. u župi Uznesenja BDM Rama-Šćit. Osnovnu školu završio je u Ripcima (2003.-2011.), a Opću gimnaziju u Prozoru (2011.-2015.) gdje je i maturirao.

Fra Nikola Livaja, sin je Marka i Blaženke rođ. Akrapović. Dolazi iz župe Sv. Ante Padovanskog Busovača. Rođen je 4. rujna 1997. u Novoj Biloj. Kršten je 27. rujna 1997. i krizman 15. travnja 2012. u rodnoj župi. Osnovnu školu završio je u Busovači (2004.-2012.). Nakon toga odlučio se za franjevački poziv te se upisao u Franjevačko sjemenište u Visokom gdje je maturirao na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji (2012.-2016.).

Fra Stjepan Orkić, sin je Vladimira i Irine rođ. Storoženko. Dolazi iz župe Uznesenja BDM-a Tolisa. Krsno i civilno ime mu je Kristijan, ali od prvih zavjeta uzeo redovničko ime fra Stjepan. Rođen je 11. rujna 1997. u Vinkovcima. Kršten je 15. studenoga 1997. i krizman 5. svibnja 2012. u rodnoj župi. Osnovnu školu završio je u Tolisi (2004.-2012.). Nakon toga odlučio se za franjevački poziv se upisao u Franjevačko sjemenište u Visokom gdje je maturirao na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji (2012.-2016.).

Fra Drago Blažević, sin je Branka i Janje rođ. Škoro. Dolazi iz župe Uznesenja BDM-a Uskoplje. Rođen je 16. svibnja 1998. u Prozoru. Kršten je 11. srpnja 1998. i krizman 8. svibnja 2011. u rodnoj župi. Osnovnu školu završio je u Uskoplju (2004.-2012.). Nakon toga odlučio se za franjevački poziv te se upisao u Franjevačko sjemenište u Visokom gdje je maturirao na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji (2012.-2016.).

Sva četvorica kandidata za prezbiterat Franjevačke provincije Bosne Srebrene godinu postulature završila su u Visokom 2015./2016. Franjevački habit obukli su 10. srpnja 2016. u Tolisi. Novicijat su proveli u samostanu Sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položili su 2. srpnja 2017., a svečane 10. listopada 2021. u Busovači. Filozofsko-teološki studij završili su na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu gdje su diplomirali 27. lipnja 2022. Red đakonata primili su 23. listopada 2022. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova.