Vijesti BiH

Ne prizivamo intervenciju OHR-a, ali je ona logična

Mirjana Marinković Lepić, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, drži da se može biti zadovoljno onime što se u postojećim okolnostima do sada uradilo. Napominje da je Parlamentu Proračun ‘serviran’ tek 30. ili 31. prosinca prošle godine, što je, kako je navela, podvala Vade, koja nije ispoštovala proračunski kalendar.

Govoreći o reformskim zakonima, Marinković Lepićkaže da su svi pomalo na oprezu zbog svih okolnosti u pogledu formiranja vlasti.

-Stav većine je da treba sačekati formiranje izvršne vlasti da bismo u punom zamahu krenuli u usvajanje tih zakona. Sustavne zakone koje je predložila Vlade nismo usvajali stoga što je ta Vlada na različite načine kompromitirana, obrazložila je ona ističući da u Parlamentu treba osigurati prohodnost zakona.

Marinković Lepić upozorila je i na opasnost da će zakone o porezu i o dohotku, ako i budu usvojeni, opstruirati aktualna Vlada FBiH, koja je dala negativno mišljenje na te zakone, zbog čega je pametnije sačekati formiranje nove vlasti nego riskirati. Upitana bi li, da je bila u prilici, podržala sadašnji saziv Vijeća ministara, odgovorila je da se ne može utjecati na ono što predlažu druge stranke.

-Stavljale sunam na teret vladajuće stranke iz prošlih mandata da ne preuzimamo dogovornost. I sada, kada smo mi krenuli s tim procesom,najednom smo postali izdajnici. Mislim da treba pokušati, nikada nije kasno da se koaliciju raskine a reformski zakoni će biti test hoće li se ta koalicija održati, kazala je i upozorila da, ako potpredsjednik FBiH Refik Lendo ne potpiše odluku o formiranju Vlade FBiH, nastaje de facto blokada, kako god da SDA to nazvala.

-Mi ne priželjkujemo novu intervenciju visokog predstavnika, ali najbolje bi bilo da se ovo sve nije dogodilo i da visoki predstavnik nije uradio ovo što je uradio. Mi ništa ne prizivamo, ali bi bilo logično dabi, obzirom da je propušteno utvrditi rok za formiranje, to trebao uraditi visoki predstavnik. Na koncu, i OHR je propustio da se to uradi, zaključila je predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.