Vijesti BiH

NIKŠIĆ: Ja na RS gledam kao na dio BiH

Premijer Federacije Nermin Nikšić ponovo je govorio o raspodjeli sredstava od neizravnih poreza, ostavši pri ranijoj tvrdnji da će u ovom kvartalu entitet Federacija dobiti više od entiteta Republika Srpska.

Nikšić je potkrijepio ovu svoju tvrdnju time da se poredi ovaj kvartal sa istim kvartalom iz prethodne godine i ovaj prethodni kvartal sa istim kvartalom iz prethodne godine.

‘Uzmu se, dakle, ti brojevi i pogledaju se i vidi se da je postotakFBiH u odnosu na kvartal prošle godine veći, a RS-a manji. Ali to uopće nije poenta. To odlučuje struka na osnovu parametara javne potrošnje’, rekao je Nikšić.

Još jednom je ponovio da odgovorno tvrdi da će u ovom kvartalu FBiH dobiti više nego u prethodnom. ‘Ali to nije nikakva pobjeda FBiH nad RS-om. Ovo je stvar koeficijenata koji se utvrđuju na osnovu postojećih parametara koji se mijenjaju i primjenjuju iz kvartala u kvartal’, dodao je premijer FBiH. Na kraju je zaključio da on na ‘RS gleda kao na dio BiH’, i da on to ne promatra ‘kao utakmicu RS-a i FBiH’.