Vijesti BiH

Nikšić: Potpisima želimo demonstrirati da imamo parlamentarnu većinu (VIDEO)

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je, govoreći o procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH, izrazio očekivanje da će uskoro biti zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi trebali biti imenovati predsjednik i potpredsjednici FBiH.

“Kada su u pitanju potpisi, o kojima smo već govorili, to vode šefovi klubova deklarirane parlamentarne većine i neki je rok da budu prikupljeni do četvrtka. Prikupljanje potpisa je obveza koju su preuzele članice parlamentarne većine, šefovi klubova, pa ćemo vidjeti tko će izvršiti svoju obvezu a tko, eventualno, neće“, kazao je Nikšić uz poruku da se potpisima želi demonstrirati postojanje parlamentarne većine zahvaljujući kojoj treba biti izabrano rukovodstvo FBiH.

“Želimo formirati Vladu FBiH, a naravno da ćemo, u slučaju blokade,  o tome informirati i one koji imaju jedini alat deblokirati tu situaciju, a to su predstavnici međunarodne zajednice. Dakle, ne prikuplja se potpise da bi ih se njima uputilo, već da bi ih se predočilo rukovodstvu FBiH, a svakako da će o tome biti informirani predstavnici međunarodne zajednice“, obrazložio je predsjednik SDP-a BiH.

Nakon formiranja vlasti na državnom nivou potrebno je pronaći kadrovska rješenja za državne agencije i institucije, a Nikšić je prokomentirao pitanje imenovanja direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

– U ovom rasporedu agencija Uprava za indirektno oporezivanje ostala je Federaciji i smatram da je to fer i pošteno jer imamo ministra finansija na državnom nivou iz SNSD-a. U Federaciji BiH ministarstvo finansija je HDZ-ovo. Mi smo jako zainteresirani da preuzmemo odgovornost za UIO i spremni smo da pravimo određene zamjene, kazao je Nikšić.

Na pitanje šta će uraditi ukoliko SNSD bude insistirao da kadar te stranke bude novi direktor UIO, kazao je: “Pa evo i mi ćemo insistirati, pa šta će oni”.

Što se tiče nove Vlade Kantona Sarajevo najavio je kako je okvirni rok za imenovanje novog mandatara odnosno premijera 28. februar. Predsjednik SDP-a kazao je i kako će uskoro biti razmatrana smjena aktuelnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije.

“Radimo na tome intenzivno ovih dana. Rekao sam da imam neke druge stvari u fokusu. Pokušat ćemo doći do zajedničkog imena koje ćemo predložiti Vijeću ministara. Najdraže mi je kada te neke stvari koje se pojavljuju u medijima demantujemo”, zaključio je Nikšić.