IZBOR UREDNIKA Vijesti BiH

NJEMAČKI STRUČNJACI Ideje o stvaranju imuniteta krda su opasne i naivne

Epidemiološki institut Robert Koch smatra da je Njemačka na dobrom putu ka kontroliranju epidemije koronavirusa i pozvao je u utorak građane da se i dalje drže pravila o suzbijanju širenja zaraze kako bi zemlja ostala u relativno dobrom položaju.

“Mi želimo obraniti ovaj uspjeh i to nam može i uspjeti ako se budemo držali određenih pravila”, rekao je Lothar Wieler, direktor Instituta Robert Koch u Berlinu, na čije se analize oslanja njemačka vlada.

On je naglasio kako je sada “iznimno važno” držati se pravila o razmaku i ograničavanju društvenih kontakata.

“Mi ne želimo preopteretiti zdravstveni sustav i ne želimo da ljudi umiru od virusa”, rekao je Wieler. On je dodao kako zdravstveni sustav u Njemačkoj trenutno raspolaže s dovoljno kapaciteta.

Wieler je komentirao i ponovni porast reprodukcijskog broja u Njemačkoj koji je prošlog tjedna iznosio 0,7, a trenutno je dosegao razinu od 0,97 što znači da jedna zaražena osoba zarazi još jednu osobu. Kao trajni cilj u borbi protiv pandemije kancelarka Angela Merkel je navela potrebu trajnog zadržavanja reprodukcijskog broja na razini ispod 1.

Lothar Wieler smatra da je reprodukcijski broj “samo jedna od vrijednosti” u praćenju pandemije.

“Reprodukcijski broj je važan pokazatelj, ali nije jedini i ne bi se trebalo oslanjati samo na tu vrijednost. Ja zaista ne želim da se rasprava koncentrira samo na tu brojku”, rekao je Wieler i ukazao na ogromne regionalne razlike u Njemačkoj kada je reprodukcijski broj u pitanju.

Kao mnogo važniji aspekt Wieler je naveo mogućnost praćenja novih zaraza.

“Zdravstveni uredi su trenutno u stanju pratiti izvor zaraze kod oko 1.000 novozaraženih dnevno. Taj broj koji se može pratiti trebalo bi stalno povećavati i zbog toga treba na sve moguće načine podupirati rad lokalnih zdravstvenih ureda”, rekao je Wieler.

‘Opasne’ ideje o imunitetu krda

Institut Robert Koch je kritizirao i raspravu o potrebi planiranog stvaranja “imuniteta krda” te ove ideje nazvao “opasnim” i “naivnim”. „Stvaranje imuniteta krda u ovom slučaju je neprihvatljivo. Virus je preopasan i i teško ga je kontrolirati. On uzima sve. S njim se ne može pregovarati“, pojasnio je Wieler.

Institut je prije toga priopćio kako se koronavirusom do sada u Njemačkoj zarazilo 156.337 osoba od čega je, prema procjenama, 117.400 ozdravilo.

Do sada je od posljedica zaraze umrlo 5.913 osoba. Prema istim informacijama stopa smrtnost od koronavirusa u Njemačkoj iznosi 3,8 posto a prosječna starost umrlih je 81 godina.

“Smrtnost je i dalje visoka jer imamo problem izbijanja infekcije u staračkim domovima i bolnicama, gdje se nalaze rizične skupine”, kazao je Wieler.

VEZANO

Razdor Vatikana i Crkve u Njemačkoj: Sveta stolica udijelila packe i dobila znakovit odgovor

urednik

Njemačka stavila Navaljnog pod zaštitu, vjeruje da je otrovan

urednik

Nijemci počeli s ‘utakmicama duhova’, treninzima se vraćaju Talijani i Španjolci

urednik