Vijesti BiH

Novalić: Vozilom koje je povrjedilo dvije pješakinje upravljao maloljetnik (VIDEO)

Sinoć oko 19 sati na području naselja Hrasno došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povrede zadobile dvije pješakinje. Dvije djevojke u dobi od 22 godine su prebačene na KCUS, jedna ima teške tjelesne povrede koje se ogledaju u frakturi petne kosti. Zadržana je na Klinici za ortopediju. 

– Drugoj su konstatovane lakše tjelesne povrede u predjelu glave i tokom noći je zadržana na opservaciji na KCUS-u- kazala je glasnogovornica MUP-a KS Mersiha Novalić, koja je danas novinarima saopćila detalje još jedne saobraćajne nesreće u kojoj je nesavjesni vozač BMW-a povrijedio dvije djevojke na trotoaru.

Novalić je rekla da je do nezgode došlo najvjerovatnije zbog neprilagođene brzine, pri čemu je vozač izgubio kontrolu nad vozilom i izašao van kolovozne trake. Pješakinje su bile na trotoaru a vozilo se zaustavilo na zelenoj površini.

Uviđaj je obavljen pod nadzorom dežurnog tužioca KTKS, obavili su ga pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uz prisustvo stalnih sudskih vještaka. Utvrđeno je da je vozilom upravljala maloljetna osoba u dobi od 17. godina. Alkotestiranjem nije utvrđeno prisustvo alkohola u krvi.

– Po okončanju uviđaja, oko 23.30, maloljetnik je lišen slobode zbog osnova sumnje da je počinio teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja u vezi sa KD ugrožavanje javnog prometa. Vozilo je prebačeno u depo oduzetih vozila MUP-a KS. Nastavit će se rasvjetljavanje ovog krivičnog djela – kazala je  Novalić.

Glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo Mersiha Novalić istakla je da je zbog učestalih saobračajnih nesreća MUP KS prvo podizanje saobraćajne sigurnosti pokrenuo već 10 marta, zatim nakon tragične nesreće krajem maja.

– Sve aktivnosti koje su tada poduzete su i do danas na snazi. U prosjeku imamo dnevno nekih šest do osam vozača koje isključujemo zbog alkohola, ali petkom, subotom i nedjeljom to ide preko 20 – podvukla je Novalić.