Vijesti BiH

Održana konstitutivna sjednica UO UIO, predsjedavajući ministar Zoran Tegeltija

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) danas je održao konstitutivnu sjednicu na kojoj je izabran predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg ovog tijela.

Članovi UO UIO, kojeg čine tri ministra finansija i tri člana iz reda eksperata, za predsjedavajućeg su jednoglasno izabrali ministra finansija i trezora BiH Zorana Tegeltiju, dok je za zamjenika imenovana federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

S obzirom na to da su ispunjeni svi zakonski i poslovnički uslovi, predsjedavjući UO UIO Zoran Tegeltija otvorio je prvu redovnu sjednicu na kojoj je usvojena odluka o drugom privremenom poravnanju na osnovu kojeg Republika Srpska treba da isplati Federaciji BiH 28.826.865 KM.

UO dao je pozitivno mišljenje na odluke koje se tiču carinskih olakšica pri uvozu električnih i hibridnih automobila, ali i mineralnih đubriva. 

Članovi UO primili su k znanju Izvještaj o realizaciji Odluke o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarna za 2022. godinu.

UO UIO usvojio je i Pravilnik o određivanju minimalne rezerve za izmirivanje obaveza UIO u vezi sa indirektnim porezima, ostalim prihodima i taksama.

Prilikom obrazloženja Izvještaja o obavljenoj finansijskoj reviziji UIO za 2021. godinu istaknuto je da je Uprava imala pozitivno mišljenje, a većina primjedbi revizora u međuvremenu su usklađene sa važećim aktima, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.