Vijesti BiH

ORUČ: Inspekcija o poništenju doktorske diplome nije odlučivala

Županijska uprava za inspekcijske poslove Sarajevske županije (SŽ) odbila je zahtjev odjetničkog tima direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović, kojim se tražilo poništavanje rješenja kojim je ona ostala bez titule doktora znanosti, potvrdila je za N1 glasnogovornica Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ Vildana Brdarić.

– Dobila sam tu informaciju i iskomunicirala sam s postupajućom inspektoricom, kao i direktorom, te mogu potvrditi da je to točno, rekla je Brdarić za N1.

Inspekcija, naime, cijeni da nema elemenata po kojima bi djelovala u predmetu stjecanja diplome doktora znanosti Sebije Izetbegović.

No, iz odvjetničkog tima Sebije Izetbegović navode drugačije i za N1 poručuju da nije točna informacija da je inspekcija odbila zahtjev kojim se traži poništenje rješenja o poništenju doktorske diplome.

– Inspekcija o istom nije odlučivala. U cilju potpunog i točnog informiranja javnosti, bitno je naglasiti da je naš zahtjev primarno bio usmjeren na inspekcijski nadzor u pogledu nezakonite odluke o poništenju doktorske diplome, a dodatni zahtjev na ponavljanje inspekcijskog nadzora u pogledu magistarske diplome. Postupajuća inspektorica je dostavila zaključak kojim je odbacila zahtjev za obnovu inspekcijskog nadzora u postupka poništenja magistarske diplome. O našem zahtjevu za provođenje inspekcijskog nadzora vezano za rješenje o poništenju doktorata, inspekcija se uopće nije očitovala, kazao je za N1 Esad Oruč, odvjetnik Sebije Izetbegović.

Oruč je dodao i da su zamijetili da postupajuća inspektorica svojim dopisom, zapravo, posredno priznaje da, iz nekog razloga, ne smije ponoviti inspekcijski nadzor.  Naime, u dopisu se priznaje da ni Medicinski fakultet niti Univerzitet u Sarajevu ne posjeduju nastavni plan i program magistarskog studija iz navedenog razdoblja.

Šest odluka bez prava žalbe?

Posebno je zabrinjavajuće što Inspektorat priznaje da su cjelokupan proces poništenja magistarske diplome proveli na temelju nastavnog plana i programa, koji su pronašli u monografiji grupe autora. To priznanje inspekcije smatramo jako bitnim dokazom u daljem postupku pred sudom, pojasnio je Oruč uz opasku da je sramotno da inspekcija u ovom predmetu postupa slijedom anonimnih prijava.

– Što se tiče drugog dijela našeg zahtjeva inspekciji, a koji se odnosi na zahtjev da inspekcija izvrši nadzor i provjeri zakonitost odluke rješenja kojim je Rektor Univerziteta u Sarajevu izvršio nezakonito poništenje doktorske diplome, o njemu inspekcija šuti i ne poduzima nikakve aktivnosti, iako je sud utvrdio da je navedeno rješenje doneseno uz kršenje sudske odluke i na osnovu rješenja inspekcije koje nije bilo konačno i izvršno. A upravo je to bio naš primarni zahtjev, pojasnio je, nadalje Oruč, i naveoda je identična stvar i s odlukom Upravnog odbora Univerziteta kojom se odlučivalo o žalbi na rješenje o otkazu ugovora o radu prof. Izetbegović.

Odvjetnički tim u ovom predmetu zanimljivim nalazi da je Univerzitet u Sarajevu, po načelu prijekog suda, donio 6 odluka bez prava žalbe, dok jedina odluka na koju je postojalo pravo žalbe, žalba na istu nije ni prihvaćena ni odbijena.

– Posljednja postupanja inspekcije i upravnog odbora Univerziteta potvrđuju da ovaj predmet već odavno nema pravnu dimenziju, ocjena je odvjetničkog tima Sebije Izetbegović.