Vijesti BiH

Otvoren put većem broju donacija hrane za ljude u potrebi

Usvajanjem dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u i pratećeg Tehničkog uputstva otklonjene su prepreke za oslobađanje donacija hrane od plaćanja PDV-a i otvoren put za početak implementacije.

Te izmjene su rezultat velike kampanje koju je Fondacija Mozaik pokrenula u saradnji s partnerskim organizacijama i uz podršku Vlade SAD-a putem USAID-a s ciljem unapređenja zakonodavstva o filantropiji u BiH. Kako navode iz USAID-a, početak implementacije nove regulative predstavlja značajan korak koji pokazuje spremnost političkih predstavnika iz cijele BiH da djeluju konstruktivno i u najboljem interesu svih građana BiH.

‘Nakon što je USAID inicijativa ‘Nitko gladan. Nitko sam.’ prevladala političke prepreke, sljedeći važan korak bio je dopuna Pravilnika i pratećeg Tehničkog uputstva koji će precizirati primjenu zakona. UNO se u cijelom tom procesu pokazao kao konstruktivan partner, a pomoćnik ravnatelja u Sektoru za poreze Uprave za neizravno oporezivanje BiH Muharem Mašinović i voditelj Odsjeka za reviziju i kontrolu SedinMešinović obavili su važan posao na putu ka usvajanju jednostavnih, a izuzetno praktičnih podzakonskih akata’, poručili su iz Fondacije Mozaik, koja je uz partnerske organizacije i uz podršku Vlade SAD-a inicirala veliku kampanju za unaprjeđenje pravnog filantropskog okvira u BiH. Kako se navodi u saopćenju za javnost, ovim su postavljeni temelji da kompanije koje su i dosad pokazivale spremnost, da doniraju hranu ljudima u potrebi, sada to rade više i lakše.