Vijesti BiH

Policijski službenici obilježili na svečanosti Dan policije u Federaciji BiH

SARAJEVO, (FENA) – Pripadnici policijskih snaga u Federaciji BiH obilježili su Dan policije na svečanosti u Domu policije u Sarajevu, gdje je poručeno da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova na području cijele Federacije osigurava i pruža visok stupanj sigurnosti svakom građaninu.

Tom prilikom, federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak najavio je da su u pripremi i izmjene Zakona o unutarnjim poslovima.

– Pokrenuli smo aktivnosti na donošenju novih zakona i podzakonskih propisa i izmjenama postojećih. Ovdje bih posebno istakao značaj donošenja Zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutrašnjim poslovima u Federaciji BiH, koji su posebno bitni za jačanje položaja policijskih službenika, kao i za proširenje naše nadležnosti u skladu sa savremenim izazovima. Kada sam sjeo na poziciju ministra obišao sam sve resore, te su mi uposlenici ukazali na određene propuste. Zato ćemo nastojati da unaprijedimo položaj policajaca. Jedan od propusta bio je prilikom napredovanja naših policijskih službenika da moraju da napuste jedan odjel da bi otišli u drugi i napredovali. Zbog toga ćemo omogućiti da policajci ne napuštaju odjele tamo gdje su eksperti. Nadamo se da ćemo u narednih 60 do 90 dana imati prijedlog izmjena to jest novog zakona, kazao je ministar Isak.

Direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić naglasio je da je nezaobilazan faktor u unapređenju rada Federalne uprave policije materijalno tehničko opremanje, stručno osposobljavanje te aktivnosti radi unapređenja suradnje sa svim institucijama države, regije i šire radi dostizanja europskih standarda u radu i djelovanju te uprave.

– Uvijek nam nedostaje materijalno tehničkih sredstava. Također, nedostaje nam oko 20 posto uposlenika. Prioritet je da ojačamo tim za borbu protiv cyber kriminala, kao i izgradnja infrastrukture. Osnovna naša nadležnost je sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela terorizma, organiziranog kriminala, stavljanje u promet opojnih droga, te osiguranje određenih ličnosti i zgrada iz nadležnosti Federacije, kazao je Munjić.    

Prisutnima na svečanosti obratio se i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić navodeći da odnos vlasti prema policiji oslikava njen odnos prema pravnom poretku i državi u cjelini.

– Drago mi je što ste prepoznali da u Vladi Federacije imate partnere koji će biti vaš oslonac i vaša podrška. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da opravdamo vaše povjerenje, da unaprijedimo vaš položaj, kao i stepen opskrbljenosti materijalno-tehničkim resursima. Mi znamo da ste vi slika Federacije i učinit ćemo sve da ta slika bude na ponos svim građanima ovog dijela Bosne i Hercegovine, ali i svih stanovnika naše države. Jasno mi je da u radu često nailazite na ograničenja, formalne prepreke koje vas ponekad sputavaju da na najbolji način radite svoj posao. Učinit ćemo sve da što više tih prepreka otklonimo i damo vam alate da možete učiniti najviše za sve nas, istakao je premijer Nikšić.

Svečanost je završena dodjelom nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su dali veliki doprinos u poboljšanju rada Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i Federalne uprave policije.

Uoči svečanosti, u povodu obilježavanja 1. srpnja, Dana policije u FBiH, federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić položili su cvijeće ispred Spomen ploče na svečanom ulazu u sjedištu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a nakon toga i na šehidskom mezarju „Kovači”.

Delegacija Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i delegacija Federalne uprave policije položila je cvijeće na spomen-obilježju u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane, na mjestu pogibije bivšeg zamjenika ministra unutarnjih poslova Joze Leutara, na Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog  Sarajeva i ispred Spomen ploče “Centra za obuku policijskih kadrova Mahir Begić“ u Suhodolu.