Vijesti BiH

Poslovni forum travničke dijaspore

U Travniku je 04.08.2023.g. u okviru manifestacije Dani dijaspore održan poslovni forum uz saradnju sa predstavnicima poslovne dijaspore i lokalnim privrednicima.

Ove godine u Travniku je kroz kulturno-zabavne i privredne susrete organizirano šest dana saradnje sa dijasporom a poslovnom forumu je prisustvovao i Visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je iskoristio priliku da naglasi da je održavanje veza između BiH i dijaspore korisno za širenje poslovnih mogućnosti i promoviranje investicija, kako u Travniku, tako i širom Bosne i Hercegovine.

Domaćin poslovnog foruma načelnik Travnika Kenan Dautović je istakao važnost saradnje općine Travnik i USAID projekta Diaspora Invest .

„ Moj cilj jeste izgraditi povjerenje sa iseljeništvom, našim ljudima koji borave van granica Bosne i Hercegovine, da znaju da imaju stalnog, pouzdanog partnera u općini Travnik. U prethodnim godinama, aktivno radim na izgradnji svih pretpostavki za unapređenje poslovnog ambijenta u Travniku, čime želim omogućiti reinvestiranje u našu zajednicu,“ naglasio je Dautović.

Tokom poslovnog umrežavanja, prisutnima se obratio i Sanel Helda, investotor iz Švicarske, koji je otvorio firmu “Zeleno zlato” u Travniku. Porijeklom iz Travnika, Sanel je stekao zvanje elektroinžinjera uspješnog u svojoj struci, otvarajući firmu u Švicarskoj, no to ga nije zaustavilo da investira u svoje mjesto porijekla.

„Odlučili smo se za izgradnju solarne elektrane od 2 MW, ali ne namjeravamo na tome stati“, kazao je Sanel.

Pored direktnog ulaganja, dijaspora je bitna karika za jačanje izvoza, poručila je vlasnica “Edika Jusić” iz Minhena, Suada Jusić.

“Kroz dva maloprodajna objekta u Minhenu od preko 1000 kvadratnih metara, aktivno radimo na promociji i predstavljanju bh. proizvoda. Preko 20% asortimana dolazi direktno iz Bosne i Herecegovine, čime se otvara put lokalnim proizvođačima za plasman proizvoda na zapadno tržište”, istaknula je Jusić.

Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore Hasan Šehović je naglasio da je dijaspora Bosne i Hercegovine itekako zainteresirana da nastupi na bh. tržištu.

Iz USAID projekta “Diaspora Invest” zaključili su da je Travnik kroz Dane dijaspore pokazao na koliko različitih načina se može uključiti dijaspora u razgovore na lokalnom nivou. Također su istaknuli da dobrim pristupom komunikaciji sa svojom dijasporom te kroz ovaj događaj, Travnik pokazuje svojim primjerom da kroz nekoliko strateških koraka lokalne zajednice mogu pokazati drugačiji odnos prema svojim građanima koji su rasuti širom svijeta.

Kao jedan od novih komunikacijskih kanala sa radom je počela web platforma koja se zove “travnikinvest.ba” a na kojoj će svi privrednici, ne samo dijaspora već i drugi na domaćem i na engleskom jeziku dobiti sve potrebne informacije  o tome šta je to što se nudi u Travniku i zbog čega baš investirati u Travnik.

ENI news