Vijesti BiH

Poziv nevladinog sektora opozicionim strankama za kreiranje platforme mira i suživota

Asocijacija nevladinih organizacija regiona (ANOR) poziva opozicione stranke Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske na stvaranje zajedničke platforme radi kreiranja atmosfere mira, slobode življenja i izbora u Bosni i Hercegovini umjesto atmosfere straha “od onog drugog” i opće neizvjesnosti.

U dopisu liderima opozicionih stranka, ANOR navodi da su se s inicijativom načelno složile nevladine organizacije Republike Srpske i Federacije BiH, kao i neformalne grupe i intelektualci. Veoma značajno je što dokument podržava i pravosudna struka kao inicijativu od društvene koristi, navedeno je u saopćenju.

Inicijativa za očuvanje mira i života građana BiH upućena je Partiji demokratskog progresa, Srpskoj demokratskoj stranci, Demokratskom narodnom savezu, Socijalsemokratskoj partiji BiH, Našoj stranci, Narodu i pravdi, Paltformi za progres, Hrvatskoj stranci BiH.

Prema saopćenju, dopis su podržali Građanski forum Tuzle i Helsinški komitet, a strukovna pravosudna udruženja smatraju ovu inicijativu društveno korisnom.

– S obzirom na sve složeniju sigurnosnu situaciju u BiH, na koju se odražava nesreća gotovo cijele svjetske politike, a pogotovo prijetnje po sigurnost i mir u BiH nakon izbijanja rata u Ukraini te s obzirom na sve više informacija u domaćim medijima koji namjenski stvaraju atmosferu straha od „onih drugih“, obraćamo Vam se kao jedinoj nadi koja može i mora očuvati mir u BiH i raditi na njihovom prosperitetu. Naše obraćanje je usmjereno Vama slijedom prošlogodišnjeg intervjua s Mladenom Ivanićem, objavljenog u medijima, u kojem je iznio razmišljanje o ideji široke političke platforme na nivou cijele BiH, a koju bi mogle činiti opozicione stranke iz Federacije BiH i Republike Srspek, pri čemu smo, pored stranaka koje je spomenuo gosp. Ivanić, u adresante pisma dodali i Hrvatsku stranku BiH i Platformu za progres, koje su u međuvremenu postale kredibilne opozicione stranke. Žao nam je što do te platforme do danas, godinu dana poslije, nije došlo. Ili možda i jeste, ali javnost još nije informisana o tome. Ukoliko, pak, platforma koju ju spomenuo Ivanić nije formirana, smatramo da je sada posljednji momenat da kao lideri opozicionih stranaka zajednički djelujete jer se sada više ne radi samo o izgradnji boljeg i pravednijeg društva, borbi protiv korupcije i privlačenju stranih investicija, već i o pitanju očuvanja mira u Bosni i Hercegovini, a time i života njenih građana. Vaše zajedničko djelovanje u tom pravcu je sada politički imperativ – navedeno je u dopisu liderima opozicionih stranaka iz oba entiteta. 

‘Oobični’ građani već treću deceniju su taoci nacionalističkih i kriminogenih političkih stranaka čijim rukovodstvima podjele višestruko pogoduju za ostvarivanje njihovih  ciljeva. 

Polazna osnova djelovanja ANOR-a i članica koje podržavaju ovaj dopis je mir i stvaranje boljeg ambijenta za život svih građana BiH, a to je i ideja navedene  platforme, navedeno je također.

– Svakako, djelimo mišljenje da su izbori mjerodavno rješenje, ali ne u krizi (poput trenutne etičke krize). Za izbore treba osigurati uslove koji će garantovati slobodu izbora, a ne strah od izbora. Izbori su proces koji treba dovesti na vlast političare mira i razuma, a ne političare rata i mržnje.  Dakle, prethodni uslov za održavanje izbora jeste rješavanje eskalirane krize vlasti, odnosno povratak u državne institucije i reformu izbornog zakona.

Političari koji nađu rješenje za izlazak iz ove krize imaju moralno pravo da organizuju izbore i učestvuju u izbornom procesu. Nema smisla ići na izbore sa političarima koji su osmislili krizu da bi osvojili vlast. Samim time, mi vjerujemo da se među vama nalaze upravo takvi! Vi ste sada ti od kojih očekujemo da maksimalno rade na tome da se izbori održe u relaksiranoj atmosferi, a ne u atmosferi straha – istaknuto je također.