DNEVNI Vijesti BiH

Predizborna ‘stoja’ ili ipak početak jasnih mjera podrške žiteljima?

Piše: Dragan Bradvica

Kako je i bilo najavljeno, Vlada Federacije usvojila je uredbu koja sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom potrošačkih cijena.

Uredba definira isplatu jednokratnih pomoći u iznosu od 100 maraka za oko 531 tisuću stanovnika, prije svega za 378 tisuća umirovljenika, za korisnike braniteljskih naknada kojih ima oko 100 tisuća, oko 53 tisuće invalida i civilnih žrtava rata itd. Isto tako, oko 10 tisuća obitelji koji su u socijalnog ugrozi će dobiti paket vrijedan 500 maraka iz robnih rezervi. Jedan dio uredbe se odnosi na mogućnost da poslodavci isplate naknadu u iznosu prosječne plaće radnicima u FBiH do 1.080 maraka bez plaćanja poreza.

– Ovo nije naša prva reakcija, neće biti ni zadnja, upravo pripremamo još jednu uredbu koja se odnosi na istu potporu, možda na isti iznos kada je u pitanju električna energija i pripremamo pomoć za naše školarce. I prije ovoga mi smo reagirali na ovu krizu tako što smo zaledili marže na proizvode, na energetske derivate zato što smo se potrudili da cijena električne energije ne poraste ove godine za stanovništvo iako je za jednu trećinu ispod cijene. Budžetom smo reagirali tako što smo povećali penzije 11 posto, gotovo uduplaliproračun za poljoprivredu, za izbjeglice i niz drugih mjera koje smo donosili u ovom razdoblju, kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

Poziv za zajedničko djelovanje

Istakao je da Vlada FBiH to radi zato što se društvo nalazi u specifičnoj situaciji, a prihodi su porasli te izvozi iznose oko četiri milijarde maraka. Broj uposlenih za godinu dana u FBiH viši je za 10.350 ljudi.

– Naša je obaveza da rješavamo krizu i pomažemo stanovništvu koje je najviše pogođeno. Na našu inicijativu zaustavljen je izvoz peleta iz BiH što već pokazuje znakove da se snižava cijena. Pozivamo i niže nivoe vlasti kao što mi reagiramo, da i oni također pokrenu potporu ugroženim stanovnicima, žiteljimaFBiH tako što će ih relaksirati komunalnih obaveza i osiguratipelet i ogrjev, ljeti treba reagirati da bismo bili sigurni da će se građani grijati zimi, naglasio je premijer. Pozvao je županije da harmoniziraju mjere u onim oblastima za koje su nadležni.

– Dobili su 200 milijuna maraka i očekujemo da iz tih sredstava koja su im suficit donesu mjere jer to mogu. Federacija dobiva iz indirektnih poreza samo trećinu, ne možemo pokriti 100 posto socijalnih potreba. Moramo se uhvatiti za ruke i preživjeti ovo razdoblje. Pozivam da se svi udružimo u rješavanju problema. Općine, županije i poslodavce, oslobađamo ih obaveza, a mi sebe prihoda kako bi bez obaveze pomogli i uposlene, njih oko 535.500. Želim samo reći još da mi kontinuirano bez obzira na pritiske i napade provodimo ono što se očekuje od jedne vlade, ovo nije politika. Svjedoci ste da sam nikakav ili loš političar, ali budite svjesni da radimo prave stvari. Građani su naša obaveza, a u stanju su nužde da im pomognemo da prevladavaju probleme. Tko zna šta nam donosi budućnost, moramo svi biti spremni da reagiramo, naglasio je Novalić.

Najava novih mjera

Premijer ne smatra da je jednokratna pomoć od 100 maraka žiteljima dovoljna.

– Uopće nije dovoljno, ali ako ste pratili, ovo sad znači da smo povisili primanja što je najveći izdatak ikad u povijesti. Pozvao sam i druge razine vlasti, svjedoci ste da je Tuzlanska županija podijelio po 100 maraka umirovljenicima sa najnižim primanjima. Mi smo dali 100 maraka, znamo da nije dovoljno, dat ćemo im i vaučere za struju. Pozivamo i druge da to bude tako, istakao je Novalić.

Podcrtava kako Vlada FBiH kontinuirano, bez obzira na pritiske, napade, provodi ono što se očekuje od jedne vlade.

– Svjedoci ste da sam nikakav ili loš političar ali u ekonomskom smislu radimo prave stvari. Svi trebamo ustati na noge i pomoći stanovništvu kako bismo prevladali ove probleme koji se redaju od COVID-19, preko rata u Ukrajini, kazao je Novalić

Ministar rada i socijalna politike Vesko Drljača pojasnio je kako ukoliko osoba ostvaruje pravo po više osnova, nema dupliranja, ima pravo samo na jednu naknadnu od 100 maraka.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević ističe da postoji procedura kada je u pitanju isplata po 100 maraka za spomenute kategorije te da to zahtjeva određene aktivnosti.

– Za umirovljenike, naknada će biti isplaćena uz isplatu mirovina za sedmi mjesec, a za ostale korisnike u roku od 60 dana, dodala je.

Govoreći o mogućnosti za poslodavce da pomognu uposlenicima, isplata je moguća do 31. prosinca.

– To je stvar poslodavaca i to je njihova dobra volja. Mogu isplatiti 1.800 maraka, 100 maraka ili 50 maraka. Ne stvaramo nikome obavezu već ostavljamo mogućnost poslodavcima da lakše prebrodimo ovu situaciju, pojasnila je Milićević.

Sveučilišno-kliničkoj bolnici Mostar 20 milijuna maraka, svim drugim ustanovama mnogo manja sredstva

Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, usvojila Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava ‘Tekući transfer drugim razinama vlasti i fondovima – Transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH’, utvrđenih ProračunomFBiH za 2022., u iznosu od 75 milijuna maraka. Odobrava se raspodjela ovih sredstava za 19 zdravstvenim ustanovama u FBiH čiji je osnivač Federacija BiH, tipa sveučilišno-kliničkih bolnica, kao i općim i županijskim bolnicama u FBiH, a s ciljem provedbe Zakona o financijskoj konsolidaciji i/ili restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH. Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu raspodijeljen je iznos od 10 milijuna maraka, Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla 9.666.667 maraka, Sveučilišno-kliničkoj bolnici Mostar 20 milijuna maraka, JU Kantonalna bolnica Dr. SafetMujić Mostar pet milijuna maraka, JU Kantonalna bolnica Zenica 7.666.667 maraka, JU Kantonalna bolnica Dr. Irfan Ljubijankić Bihać šest milijuna maraka, Kantonalnoj bolnici JZU Goražde 500 tisuća maraka,  Kantonalnoj bolnici Orašje 666.667 maraka, Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Fra Mihovil Sučić’ Livno dva milijuna maraka, JU Opća bolnica Konjic 1.666.666 maraka, Općoj bolnici ‘Dr. Mustafa Beganović’ Gračanica 1.333.333 maraka, JZU Opća bolnica Sanski Most 1.166.666 maraka, JU Opća bolnica ‘Prim.dr. AbdulahNakaš’ Sarajevo 666.667 maraka, JU Bolnica Travnik 4.333.333 maraka, Hrvatskoj bolnici ‘Dr.fra Mato Nikolić’ 1.666.666 maraka, JU Opća bolnica Bugojno 666.667 maraka, JU Bolnica za plućne bolesti i TBC Travnik 333.333 maraka, Općoj bolnici Jajce 666.667 maraka, te Općoj bolnici Tešanj iznos od milijun maraka.

Značajno povećanje naplate poreza

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, prihvata mjesečni pregled naplate poreznih prihoda i doprinosa na teritoriji FBiH za svibanj2022. godine i period 1. siječnja – 31. svibnja 2022.

U ovom mjesečnom pregledu navedeno je da je u svibnju 2022. ukupna razina ostvarenih prihoda po osnovu neizravnih i izravnih poreza, te socijalnih doprinosa u FBiH, iznosio 769,2 milijuna maraka, što je za 28,3 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Na razini kumulativa za prvih pet mjeseci ove godine, ukupni prihodi po osnovi navedenih kategorija iznosili su 3.774,8 milijuna maraka i veći su za 21,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. Pozitivan pojedinačni trend kretanja zabilježen je kod svake obuhvaćene kategorije prihoda.

Kada je riječ o prihodima od neizravnih poreza, raspoloživi dio prihoda od neizravnih poreza s Jedinstvenog računa za proračune svih korisnika u FBiH, u svibnju ove godine ostvaren je u ukupnom iznosu od 306,1 milijuna maraka, što je za 55,9 posto više u odnosu na isti mjesec 2021. Raspodjela prihoda od neizravnih poreza korisnicima u FBiH izvršena je prema metodologiji propisanoj Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. Tako je, u svibnju 2022. proračunu FBiH raspoređeno 110,8 milijuna maraka, što je u odnosu na isti mjesec 2021. više za 39,7 milijuna maraka. Ukupan dio prihoda za raspodjelu županijskim proračunima iznosio je 156,8 milijuna maraka i veći je za 56,2 milijuna maraka. Raspoloživi prihodi od neizravnih poreza za raspodjelu općinskim/gradskim proračunima iznosili su 25,8 milijuna maraka i veći su za 9,2 milijuna maraka u odnosu na svibanj prethodne godine. Dio prihoda od neizravnih poreza koji se raspoređuje upraviteljima cesta iznosio je 11,9 milijuna maraka i veći je za 4,3 milijuna maraka, dok je pripadajući iznos za Grad Sarajevo iznosio 0,8 milijuna maraka sa iskazanim rastom za 0,3 milijuna maraka.

Na razini kumulativa, ukupno raspoloživi prihodi od neizravnih poreza iznosili su 1.386,3 milijuna maraka i veći su za 29,8 posto u odnosu na prvih pet mjeseci 2021.

Kada je riječ o prihodima od izravnih poreza u FBiH u svibnju ove godine, između ostalog,  naplaćeni prihodi od poreza na dobit iznosili su 46,9 milijuna maraka i veći su za 50,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su prihodi od poreza na dohodak naplaćeni su u ukupnom iznosu od 43,2 milijuna maraka i veći su za 16,7 posto u odnosu na svibanj 2021.

Ukupna naplata prihoda po osnovi obaveznih socijalnih doprinosa u svibnju ove godine iznosila je 348,3 milijuna maraka i veća je za 12,4 posto u odnosu na svibanj 2021. Na razini kumulativa ovi prihodi bilježe naplatu u iznosu od 1.734,6 milijuna maraka, što je za 13,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.