Vijesti BiH

Predloženo poništenje natječaja za funkciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH

Sukladno Poslovniku, podvijeće Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH predložilo je da natječaj za izbor na funkciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH bude poništen, tj. da bude ponovljen, potvrđeno je za N1 iz VSTV-a BiH. Za navedenu je televiziju rečeno da će konačna odluka o tome biti donesena u četvrtak, drugoga dana sjednice VSTV-a BiH.

Naime, VSTV BiH bi na narednoj sjednici, održavanje koje je najavljeno za sutra i prekosutra, 28. i 29. rujna, trebalo imenovati glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH. Prema dnevnom redu sjednice, izbor glavnog tužitelja BiH planiran je za 29. rujan, kada bi se pred članovima VSTV-a BiH trebala pojaviti četiri kandidata za tu dužnost a s kojima su 22. rujna obavljeni intervjui.

To su aktualni vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milano Kajganić te tužitelji Diana Kajmaković, Miroslav Јanjić, ali i Seid Marušić, obzirom da su njihove prijave verificirane nakon natječajne procedure.

Na intervju je pristupila i Kajmaković, koja je ranije s mjesta šefice Odjela Tužiteljstva BiH za borbu protiv korupcije premještena u Odjel za ratne zločine a protiv nje je pokrenuta interna istraga stoga što su je dvije kriminogene osobe spominjale u komunikaciji posredstvom aplikacije Sky. Prvog dana sjednice, članovi VSTV-a BiH trebali bi razmatrati izvješće Privremenog istražnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu BiH.