Vijesti BiH

Predsjednik FBiH više neće kao Cezar moći pomilovati osuđenike

Dennis Gratz, zastupnik Demokratske fronte (DF) u Parlamentu Federacije BiH, uputio je nedavno, u ime svoje stranke, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona FBiH. Predstavljajući u četvrtak navedene prijedloge, Gratz je inicijativu za izmjene i dopune Kaznenog zakona FBiH obrazložio nakanom da se unaprijedi sigurnosnu situaciju a kao osobito bitno je izdvojio to što je izmjenama predviđeno uvođenje i pojma femicida. Nadalje, za počinitelje najtežih kaznenih djela vratilo bi se institut kazne doživotnog zatvora dok je, istodobno, podignuta i gornja granica kazne sa 20 na 25 godina. Prema njegovim riječima,

kazna doživotnog zatvora bila bi propisana za najteže oblike teških kaznenih djela, počinjenih s predumišljajem. Naveo je i da se proširuje izbor sigurnosnih mjera koje se može ili mora primijeniti prema počiniteljima određenih kaznenih dijela, a što se, među ostalim, odnosi na zabranu približavanja i komunikaciju s oštećenim/om, udaljenje iz zajedničkog kućanstva, protjerivanja stranaca iz zemlje i objava presude.

– Povećali smo i iznos kojim se zatvorsku kaznu mijenja novčanom, sažeo je zastupnik Gratz ali i istaknuo da je zamjena zatvorske kazne novčanom za određena kaznena djela onemogućena. S tim u vezi, podsjetio je na slučaj Ćorlića, koji je 1993. silovao maloljetnicu, a osuđen je na 11 mjeseci zatvorske kazne koju je zamijenio novčanom. Ono što je, također, važno jest i izmjena koja onemogućava predsjedniku FBiH da pomiluje osobe osuđene za najteža kaznena djela, a što trenutno važeći rješenje omogućava. Izmjenama Kaznenog zakona FBiH, sud bi mogao stranca koji je počinio kazneno djelo protjerati s teritorija FBiH i takva bi mjere mola biti izrečena trajno. U kontekstu borbe protiv femicida i nasilja usmjerenog na žene, ono što je predloženim izmjenama također predviđeno jest i odredba koja nalaže da će onaj tko neposredno ili putem informacijsko-komunikacionih tehnologija, objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, film, fonogram ili drugi sadržaj osobne naravi a bez pristanka osobe koja je spis sastavila ili na koju se spis odnosi, biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora u trajanju do tri godine.