Vijesti BiH

Predstavljena Strategija razvoja turizma FBiH za razdoblje 2022.-2027.

U povodu Svjetskog dana turizma, kojeg se ove godine obilježava pod sloganom ‘Rethinking tourism – promišljanje turizma’, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je u zgradi Gradske vijećnice u Sarajevu predstavilo Strategiju razvoja turizma FBiH za razdoblje 2022.-2027.

Dokument je rezultat opsežnih konzultacija s akterima iz privatnog sektora turizma i ugostiteljstva, akademske zajednice, te lokalnih zajednica i aktera koji se bave očuvanjem i zaštitom okoliša. Tehničku pomoć u pripremi Strategije pružio je USAID BiH u okviru Projekta „Održivi razvoj turizma u BiH”.

Na predstavljanju Strategije, federalni premijer Fadil Novalić i ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo istaknuli su da su u dokumentu definirana 4 prioriteta a to su razvoj turističkih proizvoda, destinacijskog marketinga, ljudskih resursa i unaprjeđenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma.

Četiri prioriteta

– Čestitam svima koji su doprinijeli da ovaj projekt ugleda svjetlo dana. Ovo je strateška platforma za usmjeravanje naših bogatih turističkih potencijala, a što je izrazito važna karika u lancu uspostave što jačeg i funkcionalnijeg generatora razvoja turizma, a samim tim i gospodarstva BiH, naveo je premijer Novalić prema čijim je riječima Strategija razvoja turizma još jedan doprinos nastavku podrške turističkom poduzetništvu u FBiH. – Strategijom smo za iduću godinu predvidjeli izdvajanje pet milijuna KM, a u 2024., čak sedam milijuna KM za jačanje turističkih potencijala i promociju naših odredišta i atrakcija, dodao je premijer, dok je federalna ministrica okoliša i turizma Đapo ocijenila da slogan obilježavanja Svjetskog dana turizma ‘Promišljanje turizma’ odgovara situaciji u kojoj se nalazi turizam, koji je bio pogođen najviše u doba korone.

Ona je iskoristila prigodu za podsjetiti na podršku federalne vlasti obnovi te grane gospodarstva i nastojanjima da se krene naprijed u post-korona vremenu s 30 milijuna KM.

-Novo promišljanje o turizmu dobili smo iz lekcija iz doba korone i počeli smo koristiti nove tehnologije i uvidjeli prednosti korištenja novih tehnologija i komunikacija. Upravo je to jedna od stvari koju smo uključili u ovu Strategiju razvoja turizma FBiH, navela je Đapo koja kao prioritet u turizmu vidi razvoj turističkih proizvoda ali i ljudskih resursa.

-Prioritet je i klima za ulaganja, dodala je ministrica Đapo.

Prezentaciji Strategije nazočio je i predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH Senad Halilović, koji je naveo da očekuje da će u ovoj godini biti dostignuto od 1.800.000 do 2.000.000 noćenja.

 – S Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i turističkim zajednicama zalagat ćemo se uvesti što više praktičnog rada u srednje turističke škole i plaćanje tog rada kroz stipendije putem turističkih zajednica i resornog ministarstva. Budemo li imali kvalitetnu radnu snagu, spasit ćemo turizam, koji će donijeti mnogo koristi našoj državi, ocijenio je Halilović.