REGIJA

600 hrvatskih vojnika odlazi na NATO pripreme i vježbe

Iz karlovačke vojarne 110. brigade Hrvatske vojske ispraćen je u srijedu Prvi hrvatski kontingent pojačane budnosti, koji broji 60 pripadnika, od toga četiri žene, a vrhovni zapovjednik Zoran Milanović im poručio kako u Madžarsku ne odlaze slučajno.

“Ne odlazite slučajno u Mađarsku. Pred nama je nejasna i nesigurna jesen. Ohrabren govorom kineskog premijera s otvaranja pelješkog mosta sam optimističniji nego prije deset dana i čini mi se da bi svijet mogao biti razumniji, da će se užas u Ukrajini uskoro završiti i da će ljudski životi biti spašeni”, poručio im je predsjednik i vrhovni zapovjednik pred njihov odlazak u susjednu zemlju

“Nemamo utjecaja na to kako će se taj rat okončati. Dužnost državnog vodstva je promišljeno donositi odluke. Ovu nisam s lakoćom i rutinski potpisao, a opet nisam potpisao da vas se pošalje u pogibelj. Budite na ponos Hrvatskoj, njezinoj povijesti i tradiciji”, rekao je Milanović, prenosi Hina.

Hrvatski vojnici će s vojnicima iz ostalih država članova NATO saveza u Madžarskoj pohađati obuku i vježbe u trajanju do sedam mjeseci.

Kontingent, koji se ustrojava od ožujka, čine stožerno osoblje, vod vojne policije, tim specijalnih snaga, taktički tim za civilno-vojnu suradnju, tim za otklanjanje eksplozivnih naprava, medicinski tim i nacionalni element potpore.

“Dokazat ćemo svoju profesionalnost, obučenost i uvježbanost. Kao zapovjedniku mi je uspješno izvršenje zadaća važno, ali će mi sigurnost pripadnika kontingenta uvijek biti na prvom mjestu”, izjavio je komandant fregate Ivan Zečević Tadić, zapovjednik kontingenta i dodao da svaka mirovna misija može biti opasna i da će mu sigurnost vojnika kojima zapovijeda biti prioritet.