REGIJA

Analiza Michaela Fallona: Trebamo se probuditi, Kosovo i BiH su sljedeće linije fronta

Michael Fallon, bivši ministar obrane Velike Britanije, je za britanski list The Telegraph sačinio analizu u kojoj cijeni sigurnosnu situaciju na Balkanu u kontekstu ruskih utjecaja. Autor na početku teksta podsjeća na zlokobnu objavu zastupnika Srbije koji je ustvrdio da će ‘Srbija morati krenuti u denacifikaciju Balkana’.

‘Iako smo s pravom fokusirani na tešku situaciju u Ukrajini, trebali bismo se probuditi zbog zapaljive situacije na zapadnom Balkanu. Preko svog srpskog zastupnika, Rusija još jednom ispituje europsku slabost’, drži Fallon te prognozira da su neovisne zemlje, poput Kosova i BiH, sljedeća linija fronta jer predstavljaju krhke demokracije te su obje izvan NATO-a i EU.

Bivši britanski ministar obrane upozorava i da se granični sporovi, potaknuti ‘crnim operacijama’, mogu se lako preliti u širi sukob.

‘Na Balkanu pravimo iste greške. Zemlje poput Srbije dobile su ‘pristupni’ status, ali bez realnih izgleda da u skorije vrijeme uđu u EU. Unija odaje dužno poštovanje liderima poput Vučića, ali ne čini ništa da pomogne u izgradnji jačih građanskih institucija ili ukaže na udaljavanje od demokratskih normi’, navodi Fallon kojemu se ne čini da Zapad ima potrebu brani vrijednosti koje načelno zagovara.

Njegov je stav i da mlade demokracije trebaju više od ‘čekaonice’.

‘EU bi trebala ponuditi trenutni privremeni pristup svojim tržištima i svojim strukturnim fondovima. Status kandidata bi Crnoj Gori, Kosovu i BiH dao bolju zaštitu. Slabe pravosudne i pravne sustave treba ojačati. Trebali bismo povećati prisustvo NATO-a tamo i jasno staviti do znanja da nam je svima važan ustavni i teritorijalni integritet ovih zemalja’, predlaže bivši ministar obrane Velike Britanije Fallon uz ocjenu da njegova država ima veliku ulogu u tome te da bi trebala povećati svoju diplomatsku i vojnu prisutnost na Kosovu i BiH.