REGIJA

Bivši predsjednik Srbije oštro napao Vučića: On želi izbjeći suočavanje s istinom

Predsjednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je u četvrtak srbijansku oporbu na jedinstvo, a aktualnog šefa države Aleksandra Vučića optužio za stvaranje podjela i opasne situacije u društvu koja vodi prema ozbiljnijim sukobima.

“Mi smo, prosto, u sukobu, Vučić je kreirao takvo stanje u društvu, stanje neodrživih podjela. To je opasna situacija za svako društvo, ali je Vučić taj koji je odgovoran za stvaranje takve atmosfere”, rekao je Tadić u intervjuu za TV N1, prenosi tportal.

On je rekao da predsjednik Srbije “želi izbjeći suočavanje s istinom”, ocijenivši da Vučić vlada uz pomoć “klanova i falangi”, te da su “mnogi od njih čisti kriminalci i batinaši”, organizirani kao interesne skupine.

“Ti ljudi će i nasiljem braniti to što su osvojili… Ovo ne djeluje kao politička organizacija koja bi mirno predala vlast”, rekao je Tadić.

On je ocijenio da Vučić “primjenjuje mimikriju” ponašajući se kao jedna osoba u partnerskim kontaktima s dužnosnicima i političarima i na Zapadu i u forsiranju prijateljskih odnosa s šefovima Rusije i Kine, a potpuno drugačije na domaćem političkom terenu.

“Ovo je ludilo kome se gradi spomenik svakog dana”, rekao je Tadić, ustvrdivši da se Vučić plaši vremena koje dolazi i obveza koje je preuzeo zajedno s Tomislavom Nikolićem, kad su u međunarodnoj zajednici dobili potporu za učvršćivanje vlasti.

Tadić je u tom kontekstu spomenuo rujan i pritiske Sjedinjenih Država za rješavanje “kosovskog pitanja”, ocijenivši da je administraciji američkog predsjednika Danalda Trumpa neophodan jedan dobar diplomatski rezultat u kampanji za predsjedničke izbore i da bi to moglo biti rješenje za da Kosovo.

Bivši srbijanski predsjednik ocijenio je i da se u međunarodnoj zajednici vrlo dobro zna tko je Vučić i kako vlada i da “svi to vide” jer postoji “tiho i nevidljivo knjigovodstvo diplomacije” koje sve bilježi.

Tadić je sugerirao jedinstvo oporbenih partija, predlažući da se, premda dio oporbe zagovara bojkot, iziđe na izbore, ostvari rezultat ulaskom u parlament preuzmu mandati, a onda istog časa proglasi bojkot parlamenta i nastavi aktivan bojkot kampanja vladajućeg režima i stvaranje uvjeta za promjenu vlasti.

Boris Tadić bio je predsjednik Srbije od 2004. do 2012. godine, kada ga je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio Tomislav Nikolić, tadašnji vođa Srpske napredne stranke, koji je s Aleksandrom Vučićem formirao SNS kao frakciju Srpske radikalne stranke, nastojeći je profilirati kao demokratsku proeuropsku partiju, te približiti je europskim pučanima (EPP).

VEZANO

Vučić: Ne trebaju nam sukobi, već mir

urednik

Vučić doputovao u Banju Luku

urednik

Vučić optužio profašističke snage za nerede, tvrdi da su napadi na Srbiju koordinirani iz Hrvatske

urednik