REGIJA

Božinović: Glasanje na izborima je neodgodiv razlog za ulazak u Hrvatsku

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Joško Klisović se upitao zašto se u nedjelju omogućava ulazak u Hrvatsku iz trećih zemalja bez PCR testa kada na lokalnim izborima glasaju samo birači s prebivalištem u Hrvatskoj te je upozorio na zdravstveni rizik tog poteza vladajućih.

“HDZ nikada neće propustiti priliku da pokuša poboljšati svoje izborne izglede, pa makar to značilo i dovesti u rizik zdravlje naših građana”, upozorio je Klisović na posljednjoj konferenciji za medije njegova tima uoči izborne šutnje.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske ovih su dana potvrdili da će se “na dan izbora omogućiti ulazak u Hrvatsku hrvatskim državljanima s pravom glasa na predstojećim izborima bez obzira na to iz koje države dolaze”. 

Dolazak u Hrvatsku iz trećih država u nedjelju smatrat će se “dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga, uz preduvjet da osoba ima pravo glasanja na lokalnim izborima u Hrvatskoj”. U Hrvatsku će se moći ući bez PCR testa i potvrde o cijepljenju.

Potpredsjednik hrvatske vlade, ministar MUP-a i šef Stožera Davor Božinović rekao je da je  jedina promjena na nacionalnoj razini ona o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza, gdje se izuzeće od obaveze predočenja PCR testa produžava na šest mjeseci od cijepljenja, a bilo je pet mjeseci. Dolazi do ublažavanja na regionalnoj razini, s poboljšanjem situacije nas obavještavaju iz lokalnih stožera. 

Zašto će se granica moći prijeći zbog glasanja bez PCR testa?

“Ako sam vas dobro razumio, pitali ste je li glasanje i ranije bio neodgodiv razlog. Nije jer nije bilo izbora. Svo ovo vrijeme koje vrijede odluke za prelazak granice postoji ta mogućnost da se u roku 12 sati uđe u RH i napusti ako postoje neodgodivi razlozi. Mi smatramo da je ostvarivanje biračkog prava u RH neodgodiv razlog. Nije bio taksativno naveden, ali uvijek je policija promišljala o tome kad bi netko došao s nekim razlogom je li razlog neodgodiv. Tu nije ništa novo, nije donesena nova odluka kad govorimo o prelasku granice već svi oni koji imaju prebivalište u RH i ostvaruju biračko pravo se može koristiti ta odluka o 12-satnom boravku u RH”, rekao je Božinović.