REGIJA

Brnabić: Srbija ispunila uvjete za ukidanje izvanrednog stanja

06.05.2020., Beograd, Srbija - Skupstina Srbije pocela je danas razmatranje prijedloga odluke o ukidanju izvanrednog stanja koji je podnijela Vlada Srbije, ali je sjednica prekinuta nakon samo dvije minute, posto je vodja oporbene stranke "Dveri" Bosko Obradovic u sali pistao u pistaljku. Premijerka Ana Brnabic. Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

 Srbija je ispunila uvjete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za ukidanje izvanrednog stanja, proglašenog 15. ožujka zbog pandemije koronavirusa, izjavila je u srijedu srbijanska premijerka Ana Brnabić na sjednici državnog parlamenta.

Srbijanski parlament treba u srijedu potvrditi odluku o formalnom prestanku niza mjera uvedenih zbog pandemije Covida-19.

Brnabić je istaknula kako Srbija više od sedam dana ima manje od pet posto zaraženih koronavirusom u odnosu na ukupno testirane, što je ocijenila “najvažnijim uvjetom” za ukidanje izvanrednog stanja, prenosi Hina.

“Taj uvjet je ispunjen zahvaljujući svim restriktivnim mjerama, disciplini, zalaganju zdravstvenih djelatnika i svih ostalih. Imamo taj temeljni uvjet ispunjen”, rekla je Brnabić obrazlažući Prijedlog odluke o ukidanju izvanrednog stanja.
Brnabić je rekla da se već sedam dana vidi značajno “smanjenje dnevnog broja aktivnih slučajeva”, a ispunjeno je svih šest kriterija WHO-a koji su dostavljeni ministarstvu zdravstva.

Prenošenje covida-19 je kontrolirano, to smo ispunili već duže od tjedan dana, a javno-zdravstveni sustavi imaju dovoljno kapaciteta da identificiraju, izoliraju, testiraju i liječe sve slučajeve, te da ih prate i smještaju kontakte u karantenu, što je u Srbiji “poštovano od prvog dana”, kazala je premijerka.

Rizici od epidemije svedeni su na minimum, ustvrdila je Brnabić dodavši da smatra odgovornim predložiti ukidanje izvanrednog stanja i da je potrebno da se čim prije “Srbija, njezino gospodarstvo i svi građani vraćaju polako, koliko-toliko normalnom životu”.
Početak današnje sjednice skupštine Srbije pratio je incident kada je predsjednica parlamenta Maja Gojković zatražila od skupštinskih zaštitara da iz dvorane iznesu zastupnika oporbenog pokreta Dveri Boška Obradovića koji je zviždaljkom izrazio prosvjed zbog “protustavnog uvođenja izvanrednog stanja”.

Prema posljednjim podacima, do utorka u 15 sati od koronavirusa je u Srbiji je umrlo ukupno 200 ljudi, a infekcija covid 19 potvrđena kod 9.677 ljudi od ukupno testiranih 111.278 stanovnika, ta 1.723 pacijenta koji su se oporavili od te virusne infekcije.
Prvi slučaj covida 19 registriran je 6. ožujka, a izvanredno stanje uvedeno je 15. ožujka, a Srbija je bila jedna od zemalja koje su uvele najstrože mjere, uključujući i dugotrajne policijske satove te zabranu kretanja starijima od 65 godina.

Epidemiolozi upozoravaju da se, i nakon ukidanja izvanrednog stanja, moraju zadržati preventivne mjere i izbjegavati socijalni kontakti, uz poštivanje propisane socijalne distance, te da je potrebno postupno ublažavanje ograničenja u javnom gradskom i međugradskom prijevozu. 

VEZANO

Pehar: Dolazi vrijeme kad ćemo morati naučiti živjeti s Covidom-19

urednik

Kurti za CNN: „Neću predati demokratsko Kosovo fašističkoj policiji“

urednik

Znanstvenici tvrde da su razvili brz i precizan test na antitijela

urednik