REGIJA ZDRAVLJE

Dr. Stefanović: Prenošenje koronavirusa s majke na novorođenče izuzetno rijetko

Iz niškog Doma zdravlja obavijestili su da Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa, u skladu sa uputom Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”, mogu primiti stariji od 16 godina, trudnice i porodilje.

Ovo razrješava dileme budućih i novih mama, ali i njihovih ljekara od kojih se savjet očekivao i kada nije bilo dovoljno podataka o sigurnosti cjepiva. Kako da se trudnice zaštite u vrijeme pandemije i da li virus kod majke utiče na novorođenče, za Anadolu Agency (AA) govori ginekolog Milan Stefanović.

Ovaj liječnik kaže da se u svakodnevnom radu na Ginekološko-akušerskoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu susreće s pitanjem pacijentica da li smiju i treba da se cijepe.

– Moram da budem oprezan u svojoj izjavi i da se ogradim da ne postoje prospektivne studije, ne postoji dovoljan broj slučajeva, koje bi nam dale adekvatne smjernice. Ono što znamo uglavnom dolazi sa zapada. Znači, oni vode određene statistike i objavljuju ih, te su statistike vezane za vakcine Pfizer i Moderna. Po njihovim priopćenjima, barem do sada nama poznatim, nema kontraindikacija za vakcinaciju u bilo kojem trimestru trudnoće, nema kontraindikacija za prekoncepciono, za ljude koji planiraju trudnoću, da se vakcinišu, pri čemu se ženama savjetuje da nakon druge doze naprave minimum mjesec dana pauze prije nego što krenu u ostvarivanje materinstva – kaže dr. Stefanović.

– Trudnice treba da maksimalno sprovedu higijensko-dijetetski režim, u smislu nošenja maski, rukavica, izbjegavanja zatvorenih prostora, izbjegavanja gužvi i, naravno, svih situacija koje mogu da doprinesu lakom prenosu zaraze i njihovom zaražavanju. Znači – izbjeći, a nakon toga, kada se porode, onda može vakcinacija – savjetuje dr. Stefanović.

Od proglašenja pandemije do danas, tokom rada u COVID-porodilištu za trudnice sa potvrđenom zarazom ili sumnjom na COVID-19, on i njegove kolege o virusu uče kroz iskustvo.

– Što se tiče našeg odnosa prema ovom virusu, ne mogu da kažem da smo mnogo pametniji nakon više od godinu dana, ali mogu da kažem da smo iskusniji. Naša saznanja, do kojih smo iskustveno došli, jesu da u najvećem broju slučajeva koronavirus ne utiče na plod intrauterino, niti u ranoj, niti u kasnoj trudnoći i da virus ne ostavlja posljedice po dijete – govori dr. Stefanović.

Ovo se, kaže, poklapa sa saznanjima u svijetu gdje su, kao i kod nas, zabilježeni izuzetno rijetki slučajevi prenošenja virusa sa majke na dijete.

– Nema ni vertikalnog prenošenja, osim u zadnje vrijeme, gdje se pojavilo i nekoliko slučajeva zaraze bebe kod negativnih majki. Ja moram da kažem da ovakve situacije nisu potkrijepljene ispitivanjima, randomiziranim i prospektivnim studijama koje bi objasnile ovu situaciju. Tu uvijek u obzir mogu da dođu i nepravlino uzorkovanje ili neprepoznata infekcija majke. Što se tiče te veritkalne transmisije, zasada izuzetno sporadično opisani slučajevi postoje u svijetu. Bilo ih je i kod nas, ali to je vrlo mali broj – kaže dr. Stefanović.

Nažalost, i u njegovoj zdravstvenoj ustanovi bilo je slučajeva da su se neke zaražene trudnice suočile sa zdravstvenim komplikacijama.

– Činjenica je da smo imali i problematične trudnice, neke su čak i egzitirale, ali moram da kažem da su to bili izuzetno rijetki slučajevi, da se to izuzetno rijetko dešavalo, a da su te trudnice uglavnom imale komobirditete, i da su vjerojatno bile teško narušenog imunog stanja – kaže dr. Stefanović.

Prema riječima farmakologa dr. Srđana Pešića, najnovija istraživanja pokazuju da je Pfizer vakcina krajnje sigurna za trudnice i dojilje. Ovo ne znači da ostale vakcine nisu, već da o njima u vezi sa tim još ne postoji dovoljno podataka.

Unicef je saopćio da još nema dokaza da su trudnice u većem riziku od ozbiljnijeg toka bolesti u odnosu na opću populaciju i da su istraživanja o uticaju COVID-19 infekcije na trudnoću u toku, prenosi N1.