REGIJA

Epidemiolozi tvrde da pandemija u Srbiji jenjava

Foto Claudio Furlan - LaPresse 17 Marzo 2020 Brescia (Italia) News Triage degli Spedali Civili di Brescia allestitito per emergenza coronavirus Photo Claudio Furlan/Lapresse 17 March 2020 Bergamo (Italy) Triage of the Civil Hospitals of Brescia set up for coronavirus emergency

Srbijanski epidemiolozi tvrde da epidemija koronavirusa postupno jenjava što ilustriraju statistikom da broj novozaraženih pada i sada je ispod pet posto u odnosu na broj testiranih u zadnja 24 sata.

Prema podacima iznesenima u utorak na tiskovnoj konferenciji Kriznog stožera vlade Srbije, od ponedjeljka u 15 sati do srijede u isto vrijeme testirano je 5.579 osoba od kojih je 227 bilo pozitivno na koronavirus, a umrlo je još petero pacijenata čime se broj žrtava popeo na 173 umrlih, uz smrtnost od 1,98 posto.

Na bolničkom je liječenju 2.470 osoba, od kojih 78 na respiratorima.

Liječnici u Srbiji od početka epidemije 6. ožujka registrirali su 1.292 pacijenta kao izliječene, nakon što su im testovi koornavirusa dvaput uzastopce bili negativni, a s respiratora je skinuto ukupno 39 oboljelih s teškom kliničkom slikom.

Najviše zaraženiih je u Beogradu – 2.122, što u ukupnom zbroju čini udio od 27,38 posto.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da “gledano općenito” i “u usporedbi s mnogima u svijetu, ima razloga za zadovoljstvo” jer pada broj zaraženih u velikim urbanim centrima, što je ocijenio kao “dobro”, a istodobno upozorio je da se sada pojavljuju “džepovi” zaraze u manjim naseljima, ali ih je lakše kontrolirati.

U javnosti traju prijepori mora li Srbija ponovno u vikend karantenu, jer je najavljen policijski sat od 30. travnja u 18 sati do 4. svibnja u pet sati ujutro, epidemiolog Kon ponavlja stajalište stručnog tima da se “mora ustrajati u izbjegavanju socijalnih kontakata” i “pod svaku cijenu zaštititi starije osobe”, kako se svi dosadašnji rezultati u borbi protiv širenja zaraze “ne bi bacili pod noge”.

“Statistički podaci i epidemiološki parametri jesu ohrabrujući, ali držimo da treba spriječiti veliku frekvenciju ljudi i čim više smanjiti kontakte”, rekao je Kon.

Najviši srbijanski politički dužnosnici dosad su inzistirali na tome da u donošenju odluka o mjerama isključivo “slušaju struku” i savjete stručnjaka iz državnog zdravstvenog stožera.

Istodobno, raste pritisak javnosti, dijela oporbe te građana i nevladina sektora da se mjere prisilne izolacije i nametnute karantene moraju svesti na razumnu mjeru, uz poruku zdravstvenim i političkim vlastima da logički razmisle treba li, prijetnjama represijom, držati ljude doma do 4. svibnja kad se istog dana otvaraju restorani i kafići te stupaju na snagu druge ublažene epidemiološke mjere, prenosi Hina.

Prijelomna odluka mogla bi slijediti poslije televizijskog gostovanja srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića u četvrtak navečer u programu nacionalne televizije, gdje se očekuje da kaže svoj sud koji je, kako se dosad pokazalo, u velikoj mjeri, katkad i presudno, utjecao na odluke izvršne vlasti.

Nulti pacijent zaražen koronavirusom u Srbiji registriran je 6. ožujka, a izvanredno stanje zbog pandemije proglašeno je 15. ožujka uz rok od 90 dana.

VEZANO

ŠESTERO POZITIVNIH: Covid-19 se vratio u ZHŽ

urednik

22 OSOBE UMRLE: U BiH ponovo rekord po broju zaraženih!

urednik

Putin šokirao Srbiju, tabloidi u nevjerici, Vučić najavio obraćanje naciji: ‘Priznao je Kosovo!‘

urednik